Završnica natjecanja "Prvi za Hrvatsku 2017"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/prvi_za_hr_2017_v-1.jpg

Završnica natjecanja "Prvi za Hrvatsku 2017." održat će se u petak, 19. svibnja 2017. godine na području vojnog vježbališta „Crvena zemlja“ i Grada Knina, na kojoj se očekuje dolazak visokih civilnih i vojnih uzvanika.

Program natjecanja počet će na Trgu Ante Starčevića u 07:00 sati startom natjecatelja, nakon kojeg natjecatelji kreću na stazu dužine 35 kilometara noseći obveznu opremu i naoružanje ukupne težine 15,2 kilograma. Natjecanje se sastoji od što bržeg svladavanja staze i obavljanja zadanih vojničkih zadaća na pojedinim radnim točkama.

U sklopu programa, u 10:45 sati u Dječjem vrtiću "Cvrčak", Ulica Kraljice Jelene u Kninu održat će se svečanost obilježavanja završetka civilno-vojne suradnje Oružanih snaga RH i Grada Knina u sklopu koje su pripadnici OS RH uredili igrališta i okoliš četiri kninska gradska vrtića.

Nakon toga, u 12:00 sati visoki uzvanici krenut će u organizirani obilazak nekoliko posljednjih radnih točaka natjecanja na poligonu Crvena zemlja. Obilazak će završiti dolaskom na Kninsku tvrđavu na kojoj je sam cilj natjecanja i gdje se dolazak prvoplasiranih natjecatelja očekuje oko 14:00 sati.

Pozivamo predstavnike medija koji su zainteresirani za organizirano praćenje natjecanja i obilazak radnih točaka da dođu u petak 19. svibnja 2017. na parkiralište u Pavlinovićevoj ulici preko puta Doma HV-a najkasnije do 11:40 sati, te da svoj dolazak najave na e-mail: info.osrh@morh.hr.

Inače, natjecanje za najspremnijeg pripadnika OSRH „Prvi za Hrvatsku 2017.“ provodi se po šesti put, ove godine pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar Kitarović. Domaćin ovogodišnjeg natjecanja je Gardijske mehanizirana brigada Hrvatske kopnene vojske. Cilj natjecanja je pokazati spremnost i znanje te vojničke vještine pripadnika oružanih snaga, kao i stupanj psihofizičke osposobljenosti za izvršenje postavljenih zadaća pod visokim stupnjem tjelesnog opterećenja.

Ove godine na natjecanju sudjeluje 150 natjecatelja, od toga 90 pripadnika Oružanih snaga RH, 25 pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova te 35 pripadnika oružanih snaga savezničkih/partnerskih zemalja. S obzirom na međunarodni karakter natjecanje se provodi i pod nazivom „Best soldier competition“.

Osim toga, uz ovogodišnje natjecanje organiziran je i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme 18. i 19. svibnja 2017. na prostorima sportskog kompleksa NK "Dinara". Posjetiteljima će biti prikazana borbena i neborbena tehnika te oprema i naoružanje pripadnika Oružanih snaga RH i MUP-a RH.



Najave