Završetak sudjelovanja pripadnika OSRH u misiji UNMIL

Dvojici pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) raspoređenih u operaciji potpore miru Ujedinjenih naroda u Liberiji (UNMIL) mandat će završiti nešto ranije od planiranog, te je ministar obrane Ante Kotromanović o navedenom izvijestio Hrvatski sabor.

Dvojica pripadnika Oružanih snaga RH u svojstvu stožernih časnika upućeni su na rok od jedne godine u operaciju potpore miru UNMIL u trajanju do studenoga 2014., a s obzirom na povećani rizik od zaraze bolesti ebolom, donesena je odluka da se njihov boravak u toj zemlji skrati. Naime, jedan od pripadnika OSRH koji je u kolovozu 2014. došao na godišnji odmor u Republiku Hrvatsku više se neće vraćati u područje operacije, dok će se drugi pripadnik OSRH iz Liberije vratiti do 1. listopada 2014., odnosno nešto prije isteka samog mandata.

Naime, pripadnici OSRH sudjelovali su u misiji UNMIL u Liberiji temeljem ovih odluka:
- Odluke Hrvatskog sabora o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda (NN 126/2011), kojom je propisano da se pripadnici OSRH u 2012. i 2013. godini upućuju uz mogućnost rotacije u mirovne misije Ujedinjenih naroda među kojima je i mirovna misija u Liberiji (UNMIL) s upućivanjem do dva pripadnika OSRH.
 - Odluke Hrvatskog sabora o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u operacijama potpore miru Ujedinjenih naroda (NN 144/2013) kojom je propisano da se pripadnici OSRH u 2014. i 2015. godini upućuju uz mogućnost rotacije u operacije potpore miru Ujedinjenih naroda među kojima je i operacija potpore miru u Liberiji (UNMIL) s upućivanjem do dva pripadnika OSRH.

Odluku o povlačenju pripadnika OSRH donio je predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Josipović, na prijedlog načelnika Glavnog stožera OSRH i uz suglasnost ministra obrane.



Priopćenja