Zapovjednik Nacionalne garde SAD-a posjetio MORH

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/priopcenje_10042008.jpg

Ministar obrane Branko Vukelić uz nazočnost načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Josipa Lucića i suradnika primio je danas, u četvrtak 10. travnja 2008., izaslanstvo Nacionalne garde Sjedinjenih američkih država na čelu sa zapovjednikom garde general pukovnikom Stevenom Blumom u čijoj su pratnji bili general bojnik Frank Grass, viši savjetnik za Nacionalnu gardu i pričuvu te general bojnik Larry W. Shellito, zapovjednik Nacionalne garde Minnesote.

 

Ministar Vukelić je i ovom prilikom zahvalio na potpori koju SAD pruža Hrvatskoj u pristupanju NATO-u, ali također i istaknuo izuzetno dobru suradnju koju Oružane snage RH imaju sa Nacionalnom gardom SAD-a, odnosno Nacionalnom gardom savezne države Minnesote. General pukovnik Steven Blum složio se sa ministrom Vukelićem kako se nada da će i zemlje iz okruženja slijediti Hrvatsku u reformama te pristupu NATO-u što će biti dodatni čimbenik mira i stabilnosti u regiji.

Nakon sastanka s ministrom Vukelićem, predstavnici nacionalne garde SAD-a o vojnoj su suradnji zasebno razgovarali sa načelnikom GS OS RH generalom zbora Lucićem i suradnicima. U okviru suradnje za ovu godinu, između ostalog, planirana je i vježba hrvatskih i američkih vojnih snaga u Minnesoti te u Hrvatskoj na vojnom poligonu u Gašincima.

Nacionalna garda SAD-a (kopnena vojska i zrakoplovstvo) broji oko 430.000 vojnika, na federalnoj je razini ustrojena od 1916. godine, a njezinog zapovjednika imenuje predsjednik SAD-a. Za Republiku Hrvatsku, odnosno OS RH je partnerska savezna država Minnesota, čija Nacionalna garda broji oko 13.000 pripadnika.



Priopćenja