Ministar Kotromanović sa zapovjednikom VI. flote RM SAD-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/fogg_hrm_30102015_v.jpg
Foto; HRM

Ministar obrane RH Ante Kotromanović i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Predrag Stipanović, sastali su se u petak, 30. listopada 2015. godine sa zapovjednikom VI. flote ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država (SAD) viceadmiralom Jamesom G. Foggom, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu HRM-u.

Na sastanku koji se održao u  Zapovjedništvu Hrvatske ratne mornarice u Splitu, razgovaralo se o nastavku suradnje oružanih snaga, a posebice ratnih mornarica Hrvatske i SAD-a te o zajedničkim aktivnostima na Jadranu od Slovenije do Grčke i Albanije.

Ministar Kotromanović zahvalio je admiralu Foggu na potpori koju SAD pružaju Oružanim snagama Republike Hrvatske (OS RH) u cjelini, a posebno je naglasio uspješnu suradnju dviju mornarica kroz zajedničku provedbu obuka i vježbi, što doprinosi boljem razumijevanju i kooperativnosti.

Također je istaknuo da će Ministarstvo obrane RH u narednom periodu kroz opremanje i razvoj OS RH, dati prioritet HRM-u, što se prvenstveno odnosi na  izgradnju obalnih brodova za potrebe Obalne straže RH.

Na sastanku viceadmirala Fogga sa zapovjednikom HRM-a komodorom Predragom Stipanovićem, razgovaralo se i o mogućnostima unaprijeđivanja dostignute razine bilateralne suradnje kroz mogućnosti specijalističke obuke u područjima protuminske, protupodmorničarske i protupovršinske borbe kroz zajedničko uvježbavanje te sudjelovanje u vježbama.

Viceadmiral Foggo pohvalio je angažman HRM-a kroz provedbu njenih aktivnosti u obuci i održavanju tradicionalnih mornaričkih sposobnosti.

Angažiranjem brodova Hrvatske ratne mornarice u operaciji osiguranja vanjskih granica Europske Unije "TRITON 2015" i potpori NATO vježbe snaga brzog odgovora "Trident Juncture 2015" potvrđena je sposobnost  djelovanja van granica Jadranskog mora, istaknuo je viceadmiral Foggo.

Komodor Stipanović zahvalio je viceadmiralu Foggu na posjetu kojim se još jednom potvrđuje uspješna suradnja dviju mornarica, a posebno je naglasio potporu koju RM SAD-a već dugi niz godina pruža HRM-u, a kojom se RM SAD-a potvrđuje kao najvažniji bilateralni partner. Komodor Stipanović je kroz prezentaciju HRM-a upoznao viceadmirala Fogga s ustrojem, misijama, zadaćama, sposobnostima i planovima modernizacije HRM-a, sukladno dugoročnim planovima razvoja.   



    Zapovjednik VI. flote RM SAD-a u posjetu HRM-u

    Foto: HRM

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapovjednik-vi-flote-rm-sad-a-u-posjetu-hrm-u/fogg_30102015_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapovjednik-vi-flote-rm-sad-a-u-posjetu-hrm-u/fogg_30102015_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapovjednik-vi-flote-rm-sad-a-u-posjetu-hrm-u/fogg_30102015_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapovjednik-vi-flote-rm-sad-a-u-posjetu-hrm-u/fogg_30102015_4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapovjednik-vi-flote-rm-sad-a-u-posjetu-hrm-u/fogg_30102015_5.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapovjednik-vi-flote-rm-sad-a-u-posjetu-hrm-u/fogg_30102015_6.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapovjednik-vi-flote-rm-sad-a-u-posjetu-hrm-u/fogg_30102015_7.jpg


Priopćenja