Zapovjednik HKoV-a na Godišnjem forumu kopnenih vojski

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/10/2022-10-17-seric-orginal2-1024x683.jpg
Zapovjednik HKoV-a na Godišnjem forumu kopnenih vojski| Foto: HKoV

General Šerić istaknuo je kako su OSRH predane naporima u postizanju cjelokupne sigurnosti i stabilnosti s naglaskom na potporu Ukrajini te politici NATO-a i EU

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić sudjelovao je na godišnjem susretu i izlaganju Udruženja Kopnene vojske SAD-a (Association of the United States Army, AUSA 2022) koje je održano od 10. do 12. listopada 2022. u Walter E. Washington Convention Centru u Washingtonu.

Udruga umirovljenih visokih časnika i generala vojske SAD (AUSA) jedna je od ključnih komunikacijskih platformi koju Kopnena vojska OS SAD-a koristi za obrazovanje i informiranje vlade, akademske zajednice, veterana i vodstva o prioritetima i svim pitanjima koja utječu na vojsku današnjice.

AUSA također nastoji prenijeti poruku vojske s kojim sposobnostima raspolaže te predstaviti široki spektar industrijskih proizvoda i usluga. Na izložbama, prezentacijama, forumima i panelima sudjelovao je vrh Kopnene vojske SAD-a, većina zapovjednika glavnih borbenih zapovjedništava, škola, čelnika industrije i dr. Ovogodišnja AUSA okupila je preko 700 izlagača, od kojih sedam međunarodnih (Australija, Danska, Grčka, Kanada, SR Njemačka, Norveška i Republika Koreja), te sudionike iz preko 90 zemalja i 15 zapovjednika kopnenih vojski savezničkih i partnerskih zemalja.

Nakon sudjelovanja na svečanosti otvorenja AUSA-e, general Šerić susreo se s načelnikom stožera Kopnene vojske OS SAD-a generalom zbora Jamesom McConvilleom. General McConville zahvalio je generalu Šeriću na potpori koju Hrvatska pruža Ukrajini kako bi se uspješno obranila od ruskog protupravnog rata, čiju brutalnost potvrđuju i posljednji raketni napadi koji su prouzročili veliku materijalnu štetu i veliki broj civilnih žrtava.

Šerić je zahvalio McConvilleu na potpori Kopnenoj vojsci OS SAD-a pri razvoju sposobnosti, posebno istaknuvši borbena vozila pješaštva Breadley, poboljšanje i razvoj obučne infrastrukture na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj te održavanju zajedničkih vježbovnih i obučnih aktivnosti kao što je vježba IMMEDIATE RESPONSE.

Također, Šerić je naglasio kako su OSRH predane naporima u postizanju cjelokupne sigurnosti i stabilnosti s naglaskom na hrvatsku potporu Ukrajini te snažnoj potpori politici NATO-a i EU kroz različit doprinos i raspored snaga u Mađarskoj, Poljskoj i Litvi.

Posljednjeg dana AUSA-e general Šerić susreo se s direktorom za Kopnenu vojsku Nacionalne garde u Uredu za nacionalnu gardu general-pukovnikom Jonom Jensenom, zapovjednikom Nacionalne garde Minnesote general-bojnikom Shawnom Mankeom te savjetnicom za mobilizacijske poslove direktora za operacije USCYBERCOM, brigadna generalica Stephanie Horvath.
Raspravljalo se o bilateralnim odnosima i partnerskom programu Kopnene vojske OS SAD-a i NG Minnesote i Republike Hrvatske.

Tijekom trodnevnog boravka na AUSA-i general Šerić obišao je sajam vojne industrije i usluga gdje je razgovarao s brojnim izlagačima raspoređenim u pet velikih hala na prostoru održavanja AUSA-e. Posjetio je i Veleposlanstvo RH u SAD-u te se susreo s veleposlanikom Pjerom Šimunovićem.

Za vrijeme boravka u SAD-u, u pratnji generala Šerića bio je Vojni izaslanik RH u SAD-u brigadni general Tomislav Galić.

Objava Zapovjednik HKoV-a na Godišnjem forumu kopnenih vojski pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja