Zamjenica Tafra na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/tafra_18052015_v.jpg
Foto: MORH

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, sudjelovala je danas, 18. svibnja 2015. godine u Bruxellesu na sjednici Vijeća za vanjske poslove EU (Foreign Affairs Council - FAC) u formatu ministara obrane te u zajedničkom formatu ministara obrane i ministara vanjskih poslova.

U sklopu sjednice u formatu ministara obrane, upravljački odbor Europske obrambene agencije (European Defence Agency – EDA) raspravljao je o napretku realizacije ključnih projekata EDA-e te budućim aktivnostima usmjerenim na razvoj obrambenih sposobnosti EU.

U svome obraćanju zamjenica obrane Višnja Tafra ukazala je na značaj uloge EDA-e u stalnoj analizi obrambenih sposobnosti, s obzirom na izmijenjeno strateško okružje EU. U tom kontekstu, posebno je naglasila potrebu bliske koordinacije razvoja obrambenih aktivnosti s NATO-om, kako bi se u uvjetima financijskih ograničenja izbjeglo dupliranje napora i troškova. Također, izrazila je zadovoljstvo s uloženim naporima EDA-e u identificiranju mogućih financijskih poticaja za obrambena izdvajanja te je istaknula nužnost pojačanog uključivanja malog i srednjeg poduzetništva u europsko obrambeno tržište, kao dijela inicijativa za jačanje europske obrambene industrijske baze. Zamjenica Tafra podsjetila je i na iskustva Republike Hrvatske koja naglašavaju nužnost sigurnosti opskrbe u području obrambenih sposobnosti.

U dijelu sjednice posvećenom operacijama Zajedničke sigurnosne i obrambene politike (ZSOP) zamjenica Tafra naglasila je kako EU zbog usredotočenosti na trenutnu humanitarnu, izbjegličku krizu na Sredozemlju ne smije izgubiti iz vida niti krizna stanja u svom neposrednom okružju, podsjetivši na nedavne događaje u Republici Makedoniji, kao pokazatelja i dalje prisutnih izvora nestabilnosti, koji su prijetnja i drugim državama u jugoistočnoj Europi. Naglasila je i kako je nužan daljnji angažman operacije ALTHEA u BiH, ocijenivši je temeljem svih sadašnjih i budućih međunarodnih napora u  stabilizaciji BiH.

Na sjednici FAC-a, u zajedničkom formatu ministara obrane i vanjskih poslova, razmotrene su pripreme za sjednicu Europskog vijeća na temu Zajedničke sigurnosne i obrambene politike, koja će se održati u lipnju ove godine te su razmijenjena stajališta o Strateškom pregledu Europske sigurnosne strategije, koji trenutno provodi visoka povjerenica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku. Također, raspravljalo se i o problematici migracija, što je bila i tema izvanredne sjednice Europskog vijeća 23. travnja 2015. Godine, povodom humanitarne, izbjegličke krize u Sredozemlju.

Zamjenica ministra obrane Tafra rekla je kako promijenjeno strateško okružje EU zahtijeva temeljitu raščlambu i stratešku raspravu o budućnosti Zajedničke sigurnosne i obrambene politike, koja će odrediti budući smjer. U tom kontekstu, založila se za aktivniji pristup i povećanu posvećenost pitanju sigurnosti i obrane EU, uključujući i jasnu deklaraciju o potrebi povećanja obrambenih izdvajanja i razvoja nedostajućih obrambenih sposobnosti. Naglasila je strateško partnerstvo EU s NATO-om kao temelj europske sigurnosti, koji je potrebno dalje nadograđivati i jačati. 



Priopćenja