Zamjenica ministra Tafra na konferenciji o ulozi žena u području obrane i sigurnosti

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/tafra_11072012_v.jpg

Izaslanstvo Ministarstva obrane, predvođeno zamjenicom ministra Višnjom Tafrom sudjelovalo je na konferenciji „Female leaders in Security and Defence – A Roadmap to Turn Potential into Capability“ koja se održavala od 9. do 11. srpnja u Sofiji, Bugarska, a u organizaciji Ministarstva obrane Republike Bugarske.

 

Riječ je o prvoj konferenciji ovakvog tipa, koja se održava s ciljem prerastanja u trajni forum na kojem kojoj će se dati politički poticaj dijalogu više razine o mogućnostima povećane participacije žena na vodećim pozicijama u sferi obrane i sigurnosti te njihovog ukupnog doprinosa miru i stabilnosti. Također, ova inicijativa predstavlja jedan od prioritetnih projekata unutar NATO „Smart Defense“ inicijative sa ciljem unaprijeđenog angažmana profesionalnih potencijala u sferi sigurnosti i obrane, a s naglaskom na rodnoj perspektivi.

U svom obraćanju tijekom Konferencije zamjenica ministra obrane Višnja Tafra istaknula je doprinos žena u sustavu MORH-a i OSRH, kao i njihovu ulogu u obnašanju vojnih dužnosti u Oružanim snagama, te doprinos koji žene daju kroz angažman u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama. U tom kontekstu Tafra je naglasila kako zakonska regulativa izjednačava žene i muškarce u svim segmentima obrambenog sustava; od ulaska u MORH, preko postupka selekcije i klasifikacije, obuke i školovanja, do obnašanja dužnosti i napredovanja te naposljetku upućivanja u mirovne operacije i druge aktivnosti u inozemstvu. „Svake godine svjedočimo tome da se sve više žena prijavljuje za vojnu službu i pristupanje oružanim snagama, a usporedno s tim raste, iz godine u godinu, i broj žena koje u MORH-u preuzimaju vodeće i odgovorne pozicije“, rekla je Tafra dodavši kako trenutno u ukupnoj brojci zaposlenih u MORH-u žene čine preko 50%. Govoreći o zastupljenosti žena u Oružanim snagama RH naglasila je da se ta brojka kreće oko 12 %, gdje se najveći broj odnosi na kategoriju časnica. „Pripadnice OSRH daju svoj doprinos i u međunarodnim misijama i operacijama gdje obavljaju zadaće vojnih promatračica, stožernih časnica u zapovjedništvima te obavljaju vojnopolicijske, medicinske i druge vojno-specijalističke poslove, a primjerice 2010. godine više od 9% žena iz OSRH sudjelovalo je u misiji ISAF u Afganistanu, što je iznad prosjeka NATO-a te u skladu sa preporukama Saveza za povećanjem angažmana žena u NATO operacijama potpore miru“, istaknula je Tafra.

 

Govoreći o provedbi mjera Nacionalne politike za ravnopravnost spolova i Zakona o ravnopravnosti spolova, Tafra je naglasila kako se u MORH-u i OSRH sustavno djeluje na uspostavljanju i promicanju ravnopravnosti spolova. Istaknula je kako MORH, sukladno postojećim zakonodavnim okvirima i međunarodnim dokumentima kojima se štite prava žena, kontinuirano provodi niz mjera s ciljem podizanja svijesti voditelja/voditeljica međunarodnih mirovnih misija o potrebi zaštite sigurnosti i prava žena, djevojaka i djece te povećanja broja žena na čelnim položajima unutar sigurnosnog sustava i općenito na svim razinama odlučivanja u nacionalnim, regionalnim i međunarodnim institucijama i mehanizmima za sprečavanje, vođenje i rješavanje sukoba.

 

„Uvjerena sam da žene mogu uvelike doprinijeti u razvoju nacionalnih obrambenih kapaciteta, a to je jedan od razloga zašto je RH, zajedno s ostalim NATO partnerima, odlučila sudjelovati u NATO Smart Defense inicijativi u projektu koji se odnosi na ulogu i doprinos žena u obrambenim i sigurnosnim pitanjima“, istaknula je na kraju Tafra.



Priopćenja