Vlada u Saboru odbacila sve navode iz Interpelacije

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/12/default-570x300-morh.jpg
Ministarstvo obrane Republike Hrvatske | MORH


Predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovali su u četvrtak, 14. veljače 2019. u Hrvatskom saboru u višesatnoj raspravi o Interpelaciji o radu Vlade Republike Hrvatske radi postupanja Vlade vezanih uz nabavku eskadrile višenamjenskih borbenih aviona, koju je podnijelo 16 oporbenih zastupnika.

Na početku svog obraćanja zastupnicima Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako Vlada Republike Hrvatske odbacuje sve navode iz Interpelacije kao neosnovane, neutemeljene i netočne te predlaže Hrvatskome saboru da odbije prijedloge zaključaka iz Interpelacije.

"Vodeći računa o opstanku Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i zadržavanju sposobnosti zaštite zračnog prostora, ova je Vlada donijela odluku o pokretanju postupka nabave borbenih aviona. To je zasigurno jedna od najsloženijih strateških odluka u obrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata i na tragu je naše politike jačanja sustava domovinske sigurnosti, Strategije nacionalne sigurnosti i većeg ulaganja u Hrvatsku vojsku, hrvatsku policiju te izdvajanje većih sredstava za hrvatske branitelje,“ podsjetio je na razloge donošenja odluke o nabavi VBA, dodavši kako je jedan od razloga za pokretanje postupka bio je i neuspjeli remont aviona MiG-21 2013. godine, o čemu, dodao je, nije bio pokrenut postupak interpelacije iako je ovaj posao predmet kaznenih postupaka u Hrvatskoj i u Ukrajini.

Istaknuo je da su sve radnje u postupku nabave aviona provedene transparentno, u skladu sa zakonom, uz najbolju moguću vjeru i uz potrebnu dužnu pažnju, suprotno navodima iz Interpelacije  da Vlada  i Ministarstvo obrane nisu postupali s minimumom dužne pažnje, čime je ugrožena sigurnost i vanjsko-politički položaj Hrvatske.

Također, istaknuo je kako se „Government to Government“ pristupom željelo osigurati da države s kojima ćemo pregovarati jamče provedbu svih segmenata ugovora i transakcija, kao i da je odgovornost za ishođenje TPT-a (Third Party Transfer) bila na Izraelu.

I ovom je prilikom podsjetio na sve važne činjenice i susrete koje ukazuju na više puta javno iznesenu tvrdnju kako niti u jednoj službenoj komunikaciji s Izraelom, kao ni sa SAD-om, nije bilo navedeno da SAD neće odobriti TPT za ponuđenu konfiguraciju izraelskih aviona. „Tek nakon  sastanaka i dodatnih jamstava Vlada i Vijeće za obranu su donijeli Odluku o nabavi izraelskih zrakoplova, s tim da je Hrvatska inzistirala da se Ugovor potpisuje tek nakon konačnog  pribavljanja TPT-a,“ rekao je predsjednk Vlade te dodao kako je o svakom koraku u procesu nabave zrakoplova javnost bila pravodobno izvještavana, pa tako i o poteškoćama vezanim za ishođenje TPT-a, o kojima je Izrael izvijestio Ministarstvo obrane 15. studenoga 2018. godine.

Iznio je i detalje vezane uz iznose koji se odnose na izraelsku ponudu, pojasnivši što kako je cijeli paket uključivao i poslovnu-gospodarsku suradnju, te zaključio kako je izraelska ponuda jedina ispunjavala sve zahtjeve iz natječaja: „Bila je potpuna, najkvalitetnija te financijski najisplativija.“

Istaknuo je i kako je potpuno netočan navod iz Interpelacije kojim se tvrdi da je zbog provedbe ovog procesa narušen međunarodni ugled Hrvatske, podsjetivši kako su i SAD i Izrael naglasili svoju spremnost da i nadalje razvijaju savezničke i partnerske odnose te nastave produbljivati obrambenu suradnju s Hrvatskom.

„Bitno je naglasiti da zbog našeg pristupa nije potpisan ugovor o nabavi niti su preuzete bilo kakve financijske obveze. Time nije nastala šteta za proračun, nije narušen međunarodni ugled u nisu narušeni odnosi s našim partnerima, niti s Izraelom niti unutar NATO-a,“ rekao je na kraju obraćanja te dodao kako je postupak za odabir višenamjenskoga borbenog aviona proveden transparentno, s jasnim kriterijima i jednakim uvjetima za sve zainteresirane strane.

„Iz ovog postupka ćemo svi, a nismo jedina zemlja kojoj se dogodilo da više puta mora ići u nabave ovako sofisticirane i zahtjevne vojne opreme, izvući određene pouke, no odlučni smo kao Vlada da moderniziramo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, a na temelju odgovarajućih analiza i priprema krenut ćemo u nove aktivnosti,“ istaknuo je zaključno predsjednik Vlade Andrej Plenković, poručivši na kraju kako Vlada stoji iza potpredsjednika Vlade i ministra Damira Krstičevića.

Zastupnicima Hrvatskog sabora obratio se i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, koji je također navode iz Interpelacije odbacio kao neosnovane i neutemeljene. Ističući kako je Vlada  složen proces nabave višenamjenskog borbenog aviona vodila sustavno i odgovorno, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima, i ovom je prilikom ponovio da je postupak za odabir višenamjenskoga borbenog aviona proveden transparentno, s jasnim kriterijima i jednakim uvjetima za sve države koje su dostavile ponude, a čemu svjedoči i činjenica kako se niti jedna država koja je dostavila ponudu nije žalila na provedeni postupak nabave.

Podsjetio je i kako je od početka procesa nabave višenamjenskoga borbenog aviona bio uključen matični saborski Odbor za obranu koji je pravodobno i detaljno upoznat o cijelom postupku, istaknuvši: „Niti u jednom trenutku tijekom postupka nabave nismo dobili niti jednu kritiku ili upozorenje, već naprotiv, dobili smo punu podršku.“

Zaključivši kako je ponuda Države Izrael bila najprihvatljivija i najpotpunija, podsjetio je i da je Država Izrael predočila službeno predodobrenje SAD-a za prijenos tehničkih podataka u traženoj konfiguraciji kako bi uopće izraelska ponuda bila valjana i kako bi uopće mogla sudjelovati u postupku nabave.

„Republika Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i nije odgovorna što su u svojim službenim izjavama potvrdili i predstavnici Države Izrael i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država,“ istakno je ministar Krstičević te dodao kako niti u jednom trenutku tijekom postupka nismo ignorirali mišljenja i stavove treće strane.

„Situacija do koje smo došli nije rezultat krivih procjena ili nestručnog i nesavjesnog rada bilo koga u Republici Hrvatskoj, već je u pitanju splet nepredviđenih okolnosti između Države Izrael i Sjedinjenih Američkih Država na što, naglašavam, nismo mogli utjecati,“ rekao je.

„Važno je naglasiti da nisu preuzete financijske obveze za Republiku Hrvatsku, niti su u ovom postupku za Republiku Hrvatsku nastale štetne posljedice. U ovom procesu  vodili smo se isključivo interesima Republike Hrvatske. Tijekom cijelog procesa, hrvatska Vlada pokazala je odlučnost osigurati najbolje i moguće zrakoplove za najbolju i priuštivu cijenu,“ zaključio je ministar Krstičević, istaknuvši kako niti jednom radnjom u ovom procesu nije ugrožena dugoročna stabilnost i održivost Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, poručivši: „Izgubljeno je vrijeme onda kada se ništa nije radilo, kao proteklih 15 godina kada nijedna Vlada do sada nije imala odlučnosti za ovo pitanje.



Priopćenja