Vlada RH o Planu prijma djelatnog vojnog osoblja u HV i održavanju CROIMASA

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/05/2021-05-06-banozic-vlada-1024x683.jpg
Vlada RH o Planu prijma djelatnog vojnog osoblja u HV i održavanju CROIMASA | FOto: MORH/ F. Klen

Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o odgodi održavanja međunarodnog zrakoplovnog mitinga "CROIMAS 2020"

Na 56. sjednici Vlade Republike Hrvatske koje je održana u četvrtak, 6. svibnja 2021. godine Vlada je donijela Prijedlog plana prijma osoblja u Hrvatsku vojsku za 2021.godinu s Prijedlogom plana promjena kategorija postojećeg vojnog osoblja.

Predloženim Planom, objasnio je ministar obrane Mario Banožić, nastavlja se trajni proces prijma vojnika, odnosno mornara, dočasnika i časnika u djelatnu vojnu službu radi pomlađivanja kadrova i održavanja brojčane veličine Hrvatske vojske.

“Za postizanje ciljane veličine i strukture osoblja potrebno je uspostaviti odgovarajuću popunu i veličinu obrambenog sustava na što, uz plansko promicanje i izdvajanje osoblja, utječe i učinkovit postupak prijma i odabira osoblja”, ističe ministar Banožić. Naime, Planom za 2021. godinu obuhvaćen je prijam 602 osobe s tržišta rada na temelju javnog natječaja, dok se za 332 osobe provodi prijam pripadnika koji su već zaposleni u Hrvatskoj vojsci i koji ovim Planom mijenjaju statusnu kategoriju.

“Najveći dio Plana odnosi se na prijam 500 vojnika, odnosno mornara koji sklapaju ugovor o vojničkoj službi na određeno vrijeme te imaju mogućnost da nakon prvog ugovora o vojničkoj službi u trajanju od dvije godine sklope drugi ugovor na neodređeno vrijeme”, kazao je ministar obrane i objasnio kako se mjerom koju je Vlada uspostavila izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, omogućuje sigurnost zaposlenja i planiranja, uz prava koja rad na neodređeno vrijeme nosi.

Također, Vlada je donijela Odluku o odgodi održavanja međunarodnog zrakoplovnog mitinga “CROIMAS 2020”. Podsjetimo, zbog situacije s bolesti COVID-19, Vlada Republike Hrvatske 2. travnja 2020. donijela je Odluku o odgodi održavanja ovoga međunarodnog vojnog zrakoplovnog mitinga za 30. svibnja 2021.

“Većina vojnih aeromitinga u svijetu je otkazana, a zbog situacije s pandemijom bio je smanjen odaziv sudionika za sudjelovanje na ovakvoj manifestaciji”, objasnio je ministar obrane Banožić.

Objava Vlada RH o Planu prijma djelatnog vojnog osoblja u HV i održavanju CROIMASA pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja