Veleposlanica Bugarske u nastupnom posjetu Ministarstvu obrane

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/10/2021-10-13-mo-vp-bugarske-1-1024x683.jpg
Veleposlanica Bugarske u nastupnom posjetu Ministarstvu obrane | Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar obrane Mario Banožić primio je u nastupni posjet veleposlanicu Republike Bugarske Genku Vasilevu Georgijevu

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnoj obrambenoj suradnji dviju zemalja koje njeguju prijateljske odnose i surađuju u brojnim područjima.

Istaknuto je da je Bugarska blizak i važan saveznik Hrvatskoj te da dvije zemlje dijele zajedničke vrijednosti u okviru NATO-a i EU-a koje prepoznaju važnost stabilnosti i sigurnosti područja Jugoistočne Europe. Od prioritetnih područja suradnje spomenuta je zajednička obuka u dostizanju ciljeva sposobnosti, vojna izobrazba te znanstvena suradnja.

Bugarska je jedna od četiri članice Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP) u Zemuniku.

Ministar Banožić izrazio je zadovoljstvo što je Bugarska prepoznala i dala potporu tom projektu. “Zahvaljujem na dosadašnjoj uspješnoj suradnji. Središte je postalo jedan od prepoznatljivih i uspješnih NATO projekata i siguran sam da to ne bi bilo moguće bez pomoći Bugarske i ostalih saveznika. Vjerujemo kako će središte nastaviti s uspješnim radom u smjeru razvoja prema NATO Centru izvrsnosti”, rekao je Banožić.

Ministar se osvrnuo i na nedavno održanu Jadransku zrakoplovnu i vojnu izložbu ASDA 2021. u Splitu istaknuvši zadovoljstvo sudjelovanja Bugarske. “Bio je to značajan događaj za ovaj dio Europe, koji je okupio najpoznatije proizvođače vojne opreme i naoružanja u regiji, ali i šire. To je važno za razvoj naših obrambenih odnosa i suradnju naših tvrtki”, poručio je.

Veleposlanica Genka Vasileva Georgieva zahvalila je ministru na prijemu i rekla kako je na ASDI 2021. uspostavljenja odlična suradnja između Klastera konkurentnosti obrambene industrije Hrvatske i Bugarske. Potvrdila je i odličnu suradnju vojno-školskih institucja kao i boravak bugarskih kadeta koji su se upoznali s hrvatskim vojnim obrambenim sustavom.

Razgovaralo se i o Memorandumu o suglasnosti između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Republike Bugarske o suradnji na području obrane koji se planira potpisati u nadolazećem razdoblju.

Republika Hrvatska i Republika Bugarska zajedno sudjeluju i u Konceptu vodećih nacija u grupaciji pod vodstvom SR Njemačke te u okviru EU-a u tri projekta Stalne stukturirane suradnje Europske unije (PESCO). Osim toga predstavnici oružanih snaga Hrvatske i Bugarske sudjeluju u dvije EU pomorske operacije: EU NAVFOR Somalija Atalanta i EUNAVFOR MED Irini.

Objava Veleposlanica Bugarske u nastupnom posjetu Ministarstvu obrane pojavila se prvi puta na MORH.

  • https://farm66.staticflickr.com/65535/51584670540_9bc9d0530c_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/51583713726_af287f6826_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/51584379014_cac31d87d6_o.jpg


Priopćenja