Uspješno provedena međuresorna vježba “Sigurnost 24”

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/06/2024-06-14-sigurnost-24-1024x682.jpg
Uspješno provedena međuresorna vježba 'Sigurnost 24'| Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

Prikazu vježbe nazočio je izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid

Pripadnici Protupožarnih organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske s tehnikom sudjelovali su na međuresornoj vježbi “Sigurnost 24” na području Raba i Varaždina, čime su se dokazale izvrsne operativne sposobnosti i međuresorna suradnja pripadnika vatrogasnih postrojbi, zračnih protupožarnih snaga te ostalih snaga sustava domovinske sigurnosti tijekom nadolazeće ljetne požarne sezone.

Prvi dio vježbe održao se u četvrtak 13. lipnja 2024. godine na području otoka Raba u kojoj su sudjelovali helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-171Sh i protupožarni avioni Canadair CL-415 i Air Tractor CL-415.

Tijekom provedbe vježbi, sudionici su simulirali različite scenarije kako bi se provjerila spremnost i učinkovitost operativnih postupanja sustava domovinske sigurnosti, a na prikazu iste na otoku Rabu nazočio je izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid.

U pokaznoj vježbi prikazalo se gašenje požara na palubi trajekta Rapske plovidbe, zatražena je pomoć te se helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-171Sh iz zraka spustio NAMIRG tim (North Adriatic Maritime Incident Response Group - Grupa za interveniranje u pomorskim nesrećama u akvatoriju Sjevernog Jadrana) te po gašenju požara brod sa svojim pogonom sa sidrišta premjestio na vez u luku Rab.

Također, u sklopu vježbe u mjestu Kampor dolazi do požara koji se brzo širi u pravcu istoka i ugrožava građane, domicilni vatrogasci i ostale dodatno angažirane zemaljske vatrogasne snage pristupile su gašenju požara s kopnene strane, a Canadair CL-415 i AirTractor CL-415 prikazale su svoje sposobnosti gašenja požara na zahvaćenom području iz zraka.

“Svi oni koji su bili uključeni u realizaciju današnje vježbe pokazali su vrhunsku sinergiju. Najbitnija je komunikacija i prava informacija u pravo vrijeme kako bi se donijele vrlo brze odluke koje onda spašavaju mnoge živote. Ova demonstrirana razina međuresorne učinkovitosti pokazala je da su vatrogasci spremni za nadolazeća iskušenja, među njima i za ovogodišnju požarnu sezonu”, istaknuo je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Uz izaslanika predsjednika Republike Hrvatske i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnika Tihomir Kundida, vježbu su promatrali izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednik predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, izaslanik predsjednika Vlade RH i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, savjetnik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Dragutin Repinc, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac i drugi županijski zapovjednici i predsjednici te mnogi drugi visoki uzvanici.

Drugi dio vježbe „Sigurnost 24“ održava se danas 14. lipnja 2024. godine na području Varaždinske županije točnije u gradu Varaždinu, gdje će se uz sudjelovanje domicilnih snaga profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi te zračnih protupožarnih snaga HRZ-a prikazati vježba saniranja akcidenta s opasnim tvarima u prometu te vježba u građevinskom poslovnom objektu nakon eksplozije i urušavanja. Prikazat će se spašavanje s visina raznim tehnikama, gašenje požara višekatnog objekta te zbrinjavanje većeg broja ozlijeđenih osoba.

Uspješno provedena međuresorna vježba ‘Sigurnost 24’| Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

Objava Uspješno provedena međuresorna vježba “Sigurnost 24” pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja