Upis u vojnu evidenciju 2010. godine

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, odnosno Uredi za obranu tijekom veljače provodit će redoviti godišnji upis u vojnu evidenciju, a sukladno Zakonu o obrani. Poziv je upućen hrvatskim državljanima rođenima 1992., kao i starijim godištima koji do sada nisu upisani u vojnu evidenciju, a imaju prebivalište na području Republike Hrvatske.

Pozvani su dužni ponijeti osobnu iskaznicu ili domovnicu i OIB, te odazvati se bez obzira jesu li ili nisu primili pojedinačni poziv. Eventualnu spriječenost dužni su javiti Uredu za obranu prema mjestu prebivališta ili opravdati preko roditelja ili članova uže obitelji. Sukladno Zakonu o obrani, članak 64., stavak 2., na poziv za upis u vojnu evidenciju obvezni su odazvati se i hrvatski državljani koji borave u inozemstvu, u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu države u kojoj borave.
Obveza upisa u vojnu evidenciju proizlazi iz Zakona o obrani ("Narodne novine" broj 33/02, 58/02, 76/07 i 153/09) uz napomenu kako je obveza služenja vojnog roka suspendirana odlukom Hrvatskog sabora.

 

Detaljnije informacije o upisima u vojnu evidenciju potražite ovdje.



Priopćenja