U Vinkovcima priređen svečani doček 11. HRVCON-a iz misije ISAF

Za pripadnike 11. hrvatskog kontingenta, koji su se nakon šestomjesečnog boravka u misiji ISAF nedavno vratili iz Afganistana, upriličen je svečani doček 23. rujna u Vinkovcima. Tim povodom u vinkovačkoj vojarni «Bosut» okupili su se predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga, među kojima su bili državni tajnici MORH-a Željko Goršić i Gordan Čačić, zamjenici načelnika Glavnog stožera general pukovnik Slavko Barić i kontraadmiral Zdenko Simičić, te zapovjednik HKoV-a general pukovnik Mladen Kruljac, kao i vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić, a povratnike je u ime Vlade pozdravila potpredsjednica Đurđa Adlešič.


Izražavajući zadovoljstvo što su se svi sretno vratili, zahvalila im je za njihove zasluge i doprinos u misiji ISAF te što su, zajedno sa svojim prethodnicima, profesionalizmom i ljudskošću dodatno pridonijeli ugledu Hrvatske u svijetu. «Pokazali ste da je naša zemlja pa i vojska spremna postati dio najveće svjetske sile», poručila je Adlešič postrojenim pripadnicima kontingenta, te je posebno istaknula iznimno human odnos hrvatskih vojnika prema stanovništvu Afganistana.
U ime ministra obrane na uspješno obavljenoj zadaći u misiji ISAF pripadnicima 11. kontingenta čestitao je državni tajnik Čačić, poručivši im da su svojim profesionalnim angažmanom još jednom potvrdili sposobnost i spremnost OS RH-a, a general Barić zahvalio im je u ime načelnika Glavnog stožera za njihov doprinos u ostvarenju misije, kao i u približavanju Hrvatske NATO-u. «Kad je Hrvatska dobila pozivnicu za prijam u NATO, bili smo veoma ponosni na činjenicu da dio zasluga za to pripada hrvatskom kontingentu u misiji ISAF», potvrdio je zapovjednik 11. kontingenta brigadir Stanislav Linić, dodavši da su pripadnici kontingenta bili u potpunosti dostojni vojske kojoj pripadaju i zastave pod kojom izvršavaju zadaću, te da su zaista služili na ponos svojoj zemlji.
«Svaki hrvatski kontingent do sada svojom je požrtvovnošću i radom malo po malo stjecao ugled i poštovanje savezničkih nacija u misiji ISAF., a ovaj je nastavio tu tradiciju», zaključio je brigadir Linić, napomenuvši da su sve zadaće 11. kontingenta izvođene u uvjetima visokog rizika. «Bilo je i onih zadaća za koje se nismo spremali, koje su bile daleko od onoga što smo uvježbavali, a provođene su u uvjetima blizu granice izdržljivosti», priznao je Linić, izrazivši pritom zadovoljstvo što su sve zadaće izvršili uspješno i bez stradavanja.
Ističući kako ih je od drugih izdvajala psihološka pripremljenost te obučenost i stega za izvršavanje zadaća, kao i svijest o prostoru i vremenu u kojemu se nalaze, zaključio je da su se zahvaljujući upravo tome vratili bez gubitaka.

Priopćenja