U Splitu obilježena 26. obljetnica Hrvatske ratne mornarice

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/hrm_kb_18092017_v.jpg
Foto: MORH/ K. Brigljević

U Splitu je danas, 18. rujna 2017., svečano obilježena 26. obljetnica Hrvatske ratne mornarice (HRM) Oružanih snaga RH (OS RH), a središnjem događaju na Obali kneza Branimira nazočili su predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop, zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Drago Matanović, direktor GS OS RH kontraadmiral Robert Hranj, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, glavni inspektor obrane, general-bojnik Slaven Zdilar, savjetnici ministra i zapovjednici grana OS RH, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, grada Splita i drugi gosti.

Čestitke na obljetnici mornarima je uputila predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknuvši kako su u obrani dalmatinskih gradova, obale i naših otoka tijekom Domovinskog rata presudnu ulogu imali upravo pripadnici HRM-a OS RH te je posebno zahvalila mornarima, braniteljima i dragovoljcima koji su u tome dali svoj doprinos. Istaknula je kako će povećanjem obrambenog proračuna i Hrvatska ratna mornarica OS RH nastaviti podizati svoje sposobnosti. Posebno je istaknula doprinos HRM-a u spašavanju ljudskih života sudjelujući u misijama u Sredozemlju. Stalnim razvojem potrebnih sposobnosti i opremanjem suvremenim plovilima i opremom HRM će omogućiti djelatnu zaštitu RH na moru i učinkovitu integraciju u jedinstveni sustav sigurnosti EU, kazala je predsjednica.
 
U ime predsjednika Hrvatskog sabora, čestitke je uputio Ivan Šipić naglasivši kako je hrvatski mornar spreman za svoju domovinu ne samo služiti nego i umrijeti te kako nas njihova žrtva obvezuje.
 
Ministar obrane Damir Krstičević uputivši čestitke u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića zahvalio je ponajprije pripadnicima Oružanih snaga RH na pomoći, brzoj reakciji i velikom angažmanu u sanaciji poplavljenih područja oko Zadra i Ogulina. Podsjetio je kako je vojska ove godine vraćena u Sinj, te kako se očekuje i povratak pripadnika u Vukovar, Varaždin i Ploče, a upravo će vojarna u Pločama biti ključan izvor novih sposobnosti naše Hrvatske ratne mornarice. "Očekujem kvalitetnu postrojbu mornaričkog desantnog pješaštva u Pločama s mladim, dobro uvježbanim i pripremljenim vojnicima koji će biti južna okosnica naše Hrvatske" rekao je ministar dodavši kako očekuje i ubrzanje projekta izgradnje prototipa Obalnog ophodnog broda i "porinuće hrvatskog ratnog broda u naš Jadran nakon mnogo godina jer je nužno razvijati nove sposobnosti, graditi sustav sigurnosti kako bi bili još bolji i spremniji odgovoriti na izazove koji nam predstoje“. Istaknuo je kako očekuje u idućoj akademskoj godini prvi naraštaj kadeta vojnog pomorstva u Splitu te napomenuo kako je pokrenuta inicijativa povratka školskog broda "Jadran" Hrvatskoj ratnoj mornarici, kamo i pripada.
 
Ministar Krstičević također je naglasio kako smo okrenuti budućnosti, ali ne zaboravljamo naš temelj – Domovinski rat i naše branitelje te kako je današnje imenovanje vojarne po prvom zapovjedniku HRM-a spomen i zahvala na značaj naših branitelja, suboraca kojima dugujemo slobodu naše domovine. "Naša mornarica izrasla je u Domovinskom ratu, postala nositeljica i organizatorica pomorske obrane, a danas je vjerodostojna spona sigurnosti na Jadranu. Pokazali ste svoju stručnost i motiviranost razvijajući suradnju sa savezničkim mornaricama, a sudjelovanjem u međunarodnim operacijama dajete značajan doprinos izgradnji stabilnosti i sigurnosti. Želim da i u narednom razdoblju i dalje ulažete svoju energiju i motive u usvajanje znanja, sposobnosti i novih tehnologija. Neka vas vodi domoljublje, tradicija i čuvajte ovo naše najljepše more. Budite ponosni što ste dio vojske pobjednika, baš kao što se Hrvatska ponosi svojom ratnom mornaricom", poručio je pripadnicima ratne mornarice, ministar Krstičević.
 
Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov u svom je obraćanju podsjetio na dane ustrojavanja Hrvatske ratne mornarice te istaknu kako je tijekom Domovinskog rata u obrani otoka, gradova i deblokadi Jadrana pokazala najviši stupanj pomorske vještine, borbene osposobljenosti i uvježbanosti što je bilo presudno u zaštiti Jadranskog mora. Naglasio je kako se danas HRM uspješno prilagodila novim zadaćama i novim potrebama."Pripadnici HRM-a s ponosom osiguravaju vidljivost hrvatske zastave u međunarodnim operacijama i misijama potpore miru i u međunarodnim vježbama, s pripadnicima oružanih snaga naših saveznika i partnera, kao obučena i sposobna pomorska snaga", rekao je general Šundov. Također, general je uz prioritet opremanja i modernizacije HRM-a te razvoj sposobnosti Obalne straže opremanjem obalnim ophodnim brodovima na kraju zaključio kako su ipak najveća vrijednost ljudi koji čine snagu naše mornarice te kako će ulaganje u razvoj sposobnosti mornara, časnika i dočasnika biti najviši prioritet.
 
Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović osvrnuo se na dane stvaranja Hrvatske ratne mornarice podsjetivši kako je tijekom rujna 1991., zarobljeno 30-tak ratnih brodova i plovila iz šibenskog remontnog brodogradilišta čime su udareni temelji HRM-a. Istaknuo je doprinos pomorskih i mornaričko-desantnih snaga HRM-a u operacijama HV-a tijekom Domovinskog rata, a poglavito onih čija je hrabrost i žrtva upisana u povijest stvaranja naše ratne mornarice. Kontraadmiral Stipanović istaknuo je kako su današnje prijetnje pomorskoj sigurnosti složene i postavljaju nove izazove pred HRM i kako uspješna zaštita mora nije moguća bez nazočnosti ratnog broda na njemu te kako djelatnici HRM-a ulažu sva svoja znanja i vještine, kako bi održali i razvili nove sposobnosti, neophodne za izvršenje dodijeljenih zadaća i misija. Podsjetio je kako diljem svijeta pripadnici Hrvatske ratne mornarice kontinuirano sudjeluju u operacijama potpore miru Ujedinjenih naroda, Europske unije i NATO-a. I danas se oni nalaze u sklopu međunarodnih snaga u Afganistanu, Kuvajtu, Zapadnoj Sahari, Kosovu te ispred obale Libije. "Služeći svom narodu i svojoj domovini i dalje ćemo ulagati svoja znanja i sposobnosti u budućnost Hrvatske ratne mornarice. Mi smo njezini temelji i njezini stupovi, zahvaljujući kojima će i dalje uspješno izvršavati svoju misiju na dobrobit cijele zajednice", kazao je na kraju kontraadmiral Stipanović.
 
Svečanost je završena uručenjem odlikovanja, promaknuća, nagrada i pohvala pripadnicima HRM-a OS RH.
 
U prigodi obilježavanja Dana HRM-a dan ranije u Katedrali Sv. Dujma služena je Sv. misa za poginule hrvatske branitelje, a na splitskoj rivi održan je Koncert klape HRM-a "Sveti Juraj", Orkestra HRM-a i gostiju.

    26. obljetnica Hrvatske ratne mornarice

    Foto: MORH/ K. Brigljević, I. Firšt, N. Luketić

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/26-obljetnica-hrvatske-ratne-mornarice/01-hrm_18092017_foto_k_brigljevic_20.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/26-obljetnica-hrvatske-ratne-mornarice/02-hrm_18092017_foto_k_brigljevic_21.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/26-obljetnica-hrvatske-ratne-mornarice/03-hrm_18092017_foto_k_brigljevic_22.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/26-obljetnica-hrvatske-ratne-mornarice/04-hrm_18092017_foto_i_first_24.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/26-obljetnica-hrvatske-ratne-mornarice/05-hrm_18092017_foto_n_luketic_20.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/26-obljetnica-hrvatske-ratne-mornarice/06-hrm_18092017_foto_n_luketic_24.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/26-obljetnica-hrvatske-ratne-mornarice/07-hrm_18092017_foto_n_luketic_25.jpg


Priopćenja