U Skopju održan sastanak Američko-jadranske povelje

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/11/20-jubileen-sostanok-na-sad-jadranska-povelba-3-1024x683.jpeg
U Skopju održan sastanak Američko-jadranske povelje | Foto: mod.gov.mk

Na sastanku se raspravljalo o regionalnoj stabilnosti i sigurnosnim izazovima jugoistočne Europe te nastavku političkog dijaloga i praktične suradnje u okviru A-5

Načelnik Sektora za međunarodnu sigurnost i obrambenu suradnju u Upravi za obrambenu politiku u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske Igor Gabrić sudjelovao je u četvrtak, 16. studenog 2023., na sastanku ministara obrane Američko-jadranske povelje (A-5) koji je održan u Skopju pod predsjedanjem Republike Sjeverne Makedonije.

Na sastanku su sudjelovali ministri obrane, dužnosnici i predstavnici ministarstava obrane država članica A-5 inicijative, kao i ministri i predstavnici država promatrača iz Republike Kosovo, Republike Slovenije i Republike Srbije.

Kao posebna gošća, na sastanku je, putem video veze, sudjelovala Marie-Doha Besancenot, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

Tijekom sastanka, rasprave su bile usredotočene na pitanja regionalne stabilnosti i glavnih sigurnosnih izazova s kojima se suočava područje jugoistočne Europe pri čemu su sudionici naglasili važnost nastavka političkog dijaloga i praktične suradnje u okviru A-5 i tijekom iduće godine, kada će inicijativom predsjedati Republika Albanija.

Predstavnik Ministarstva obrane RH Gabrić pozdravio je postignuća sjeverno-makedonskog predsjedništva A-5, posebice intenziviranje suradnje na području borbe protiv kibernetičkih i hibridnih ugroza, te naglasio kako zbivanja na globalnoj i regionalnoj sigurnosnoj sceni zahtijevaju nastavak i produbljivanje suradnje država Američko-jadranske povelje kako bi se osigurala stabilnost, sigurnost i otpornost područja jugoistočne Europe, poglavito u kontekstu izazova koje donosi dezinformiranje, te daljnji napredak na putu euroatlantskih integracija. U tom smislu, istaknuta je i važnost nastavka predanog rada na implementaciji Koncepta revitalizacije Američko-jadranske povelje.

Na kraju sastanka usvojena je Zajednička izjava kojom je izražena snažna potpora nastavku suradnje u svim segmentima o kojima se raspravljalo tijekom sastanka.

Američko-jadranska povelja, inicijativa utemeljena 2003. godine, predstavlja partnersku regionalnu sigurnosno-obrambenu inicijativu čiji je temeljni cilj jačanje multilateralnih odnosa država jugoistočne Europe, s ciljem njihove pune integracije u Europsku uniju i NATO. Države članice Američko-jadranske povelje su Sjedinjene Američke Države, Republika Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Hrvatska i Republika Sjeverna Makedonija.

U Skopju održan sastanak Američko-jadranske povelje | Foto: mod.gov.mk

Objava U Skopju održan sastanak Američko-jadranske povelje pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja