U Požegi 8. naraštaj dragovoljnih ročnika

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/pozega_27042012_v.jpg

U vojarni u Požegi, u petak, 27. travnja 2012., započinje dragovoljno služenje vojnog roka osmog po redu naraštaja dragovoljnih ročnika, i ujedno prvog u ovoj, 2012. godini.

U osmom naraštaju dragovoljnih ročnika obuku će prolaziti najveći broj kandidata do sada, a riječ je o ukupno 400 kandidata, među kojima je 360 muškaraca i 40 žena. Po dolasku na odsluženje vojnog roka, dragovoljni ročnici će potpisati ugovor s Ministarstvom obrane RH kojim se uređuju međusobna prava i obveze.

Dragovoljno služenje vojnog roka traje 8 tjedana, a obuhvaća provođenje temeljne i specijalističke pješačke obuke u Požegi. Tijekom dragovoljnog služenja vojnog roka, a sukladno Pravilniku o izmjeni i dopuni Pravilnika o dragovoljnom služenju vojnog roka (NN 29/12), za ročnike je predviđena mjesečna novčana naknada u visini od oko 1.200,00 kuna, te naknada putnih troškova za dolazak na služenje i odlazak, osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, osiguranje od ozljede na radu i profesionalne bolesti, i smještaj i prehrana.

Po uspješnom završetku programa obuke, u narednom razdoblju, a prema potrebama OS RH, u skladu s postignutim rezultatima u obuci odabranim ročnicima može se ponuditi mogućnost sklapanja Ugovora o osposobljavanju za djelatnog vojnika, odnosno o izobrazbi za časnika, potpisom kojim se stječe status djelatne vojne osobe.

Ciklus obuke dragovoljnih ročnika podrazumijeva u pravilu dva uputa godišnje, odnosno na proljeće i jesen.

Kroz dosadašnjih sedam naraštaja dragovoljnih ročnika, odnosno od kraja 2008. godine, od kada se provodi dragovoljno služenje vojnog roka, do danas, program obuke završilo je 1781 ročnika, od čega 1579 muškaraca i 202 žene.

Također, MORH je od 2008. godine do danas potpisao Ugovor o prijemu u djelatnu vojnu službu sa 1138 osoba koje su završile dragovoljno služenje vojnog roka, od čega sa 1016 vojnika i 122 časnika.

Priopćenja