U MORH-u uručen NATO-ov certifikat tvrtki Šestan Busch

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/01/sestan_busch_nato_certifikat_v.jpg
Foto: MORH / T. Brandt

Dosad su izdana dva AQAP certifikata tvrtki Šestan Busch d.o.o. Prelog, temeljem kojih je sklopila nekoliko ugovora u milijunskim iznosima

Pomoćnik ministra obrane Roman Mikulić uručio je u petak, 21. prosinca 2018. direktoru tvrtke Šestan Bush d.o.o. Prelog Alojzu Šestanu certifikat u skladu sa standardima NATO-a, kojim se jamči uzajamno državno osiguranje kvalitete i primjena savezničkih publikacija za osiguranje kvalitete, a događaju je nazočio i državni tajnik Zdravko Jakop.

Državni tajnik Jakop istaknuo je važnost obrambene industrije, kao i potporu obrambenog sustava razvoju te industrije, u čemu je Ministarstvo obrane RH zajedno s tvrtkama hrvatske obrambene industrije dobar primjer, a Alojz Šestan zahvalio je MORH-u na dosadašnjoj potpori i suradnji, naglasivši kako je upravo taj certifikat preduvjet za natjecanje za poslove iz područja obrambene industrije u NATO zemljama. 

"Ovaj certifikat nije samo još jedno priznanje ili papir, on je tvrtki Šestan Busch, kao i našim proizvođačima obrambene industrije, ulaz na tržište NATO zemalja," zaključio je Šestan.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske ratificiralo je u siječnju 2013. godine STANAG 4107, te je isti usvojen kao hrvatska vojna norma - uzajamno državno osiguranje kvalitete i primjena savezničkih publikacija za osiguranje kvalitete (Allied quality assurance publications - AQAP).

Time se omogućuje zainteresiranim proizvođačima iz područja obrane koji nakon provedene implementacije zahtjeva AQAP-a mogu pokrenuti postupak AQAP certifikacije. Dobavljači/proizvođači koji su vlasnici AQAP certifikata stječu novu sposobnost sudjelovanja na natječajima javne nabave u NATO zemljama, dok Ministarstvo obrane ima konstantan uvid u sustav upravljanja kvalitetom takvog dobavljača/proizvođača i kao takav je pouzdani partner Ministarstva obrane RH u realizaciji potencijalnog ugovora o nabavi proizvoda iz područja obrane.

Dosad su izdana dva AQAP certifikata tvrtki Šestan Busch d.o.o. Prelog, temeljem kojih je sklopila nekoliko ugovora u milijunskim iznosima te se očekuje i sklapanje novih ugovora.

Foto: MORH / T. Brandt

Priopćenja