U MORH-u održan sastanak za usklađivanje aktivnosti vezanih za opremanje vozilima Bradley

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/05/2022-05-18-zajednicka-m3-1024x683.jpg
U MORH-u održan sastanak za usklađivanje aktivnosti vezanih za opremanje vozilima Bradley | Foto: MORH/ J. Kopi

Ukupna vrijednost opremanja borbenim vozilom pješaštva Bradley iznosi 196,4 mil. dolara

U Ministarstvu obrane se od 16. do 19. svibnja održava prvi koordinacijski sastanak predstavnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske s američkim partnerima pod nazivom “Bradley program management review”.

Tema sastanka je usklađivanje predstojećih aktivnosti vezanih za opremanje vozilima Bradley.

Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske na 98. sjednici održanoj 27. siječnja 2022. godine donijela je odluku o nabavi borbenih vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS za potrebe opremanja Hrvatske vojske te dala suglasnost Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske u razdoblju od 2023. do 2027. za nabavu borbenih vozila Bradley.

Prihvaćena je ponuda Vlade Sjedinjenih Američkih Država o donaciji 89 borbenih vozila pješaštva Bradley, obnovi i dovođenju u operativno stanje 62 borbena vozila te isporuci paketa roba i usluga za njih.

Ukupna vrijednost opremanja borbenim vozilom pješaštva Bradley iznosi 196,4 mil. dolara (bez PDV-a).

Vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS posjeduju vatrenu moć, zaštitu i manevar, što je potrebno manevarskim postrojbama i gardijskim brigadama Hrvatske kopnene vojske kako za nacionalnu tako i za kolektivnu obranu NATO-a. Naime, borbena vozila pješaštva u potpori su NATO cilja sposobnosti formiranja srednje pješačke brigade.

Financijska sredstva za ovu godinu osigurat će se preraspodjelom sredstava u Državnom proračunu za 2022. godinu u korist razdjela Ministarstva obrane. Plaćanja koja proizlaze iz obveza preuzetih od 2023. do 2027. godine Ministarstvo obrane će uključiti u financijski plan u godini u kojoj obveza dospijeva.

Objava U MORH-u održan sastanak za usklađivanje aktivnosti vezanih za opremanje vozilima Bradley pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja