U Lisabonu održana radionica visoke razine na temu Strateškog kompasa

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/04/51132352087_f98ed01756_k-1024x683.jpg
U Lisabonu održana radionica visoke razine na temu Strateškog kompasa Foto: MOD Portugal

Ravnateljica Uprave za obrambenu politiku Dunja Bujan ističe kako RH Kompas vidi kao priliku čiji će ishod definirati dugoročni identitet i opseg djelovanja EU-a u području sigurnosti i obrane

U organizaciji Portugalskog predsjedništva Vijećem Europske unije u petak, 23.travnja 2021. godine u Lisabonu je održana radionica visoke razine na temu Strateškog kompasa na kojoj je sudjelovala ravnateljica Uprave za obrambenu politiku Dunja Bujan. Naime, radionica je dio procesa strateške rasprave o dokumentu kojem je cilj doprinijeti promišljanju i budućnosti razvoja EU u području sigurnosti i obrane.

Rasprava sudionika radionice vodila se o elementima četiriju klastera na kojima će se Strateški kompas temeljiti: upravljanje krizama, otpornost, razvoj sposobnosti te partnerstva. Tijekom radionice ravnateljica Bujan je podsjetila kako je proces dijaloga o potrebi Strateškog kompasa započeo tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU što je i rezultiralo Zaključcima Vijeća o sigurnosti i obrani iz lipnja 2020.godine kojima je službeno započeo rad na Kompasu i čije se usvajanje očekuje 2022.godine

Također, istaknuto je kako Republika Hrvatska Kompas vidi kao jedinstvenu priliku čiji će ishod definirati dugoročni identitet i opseg djelovanja EU-a u području sigurnosti i obrane. To je prilika za jačanje koherentnosti i sinergije između postojećih inicijativa, suradnje s partnerima te za poticanje zajedničkog političkog razumijevanja onoga što bi EU trebala biti u stanju učiniti na području obrane.

Ravnateljica je naglasila i važnost osiguranju političkog nadzora država članica nad procesom uz inkluzivnost i razumijevanje kako se svi specifični nacionalni stavovi trebaju poštivati i ugrađivati u zajedničku viziju obrane EU-a. Kao dodatni doprinos procesu strateške rasprave o Kompasu, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske će u suradnji s Institutom Europske unije za sigurnosne studije (EU ISS) uskoro organizirati stručni webinar u okviru klastera razvoja sposobnosti.

Objava U Lisabonu održana radionica visoke razine na temu Strateškog kompasa pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja