Vlada RH o Zakonu i odlukama o sudjelovanju u misijama

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/12/default-570x300-morh.jpg

U Sabor upućen Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrani i prijedloge odluka o sudjelovanju OSRH u misijama

Objava Vlada RH o Zakonu i odlukama o sudjelovanju u misijama pojavila se prvi puta na MORH.

Na 163. sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj u četvrtak, 27. lipnja 2019. godine Vlada RH usvojila je nacrt Konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrani i uputila ga na raspravu i donošenje Hrvatskom saboru.

Vlada je u Sabor također uputila prijedloge odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u operaciji potpore miru “Sea Guardian” u Sredozemlju, u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republici Litvi, u operaciji Koalicijskih snaga “Inherent Resolve” te u misiji potpore miru “NATO misija Irak”, kao i o upućivanju pripadnika Oružanih snaga RH na dužnosti u NATO zapovjednoj strukturi, NATO strukturi snaga i drugim nacionalnim (multinacionalnim) zapovjedništvima u operacije i druge aktivnosti u inozemstvu pod vodstvom NATO–a.

Konačnim prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrani uređuje se normativni okvir i pravila djelovanja u kibernetičkom prostoru za potrebe Ministarstva obrane i Hrvatske vojske te ustrojavanje Zapovjedništva za kibernetički prostor.

S obzirom na Strateški pregled obrane kojim se naglašava važnost razvoja obrambenih sposobnosti u okviru NATO-a i Europske unije, predloženim zakonom uređuje se način osnivanja međunarodnih zapovjedništava i drugih vojnih tijela sa zadaćom razvoja zajedničkih ciljeva sposobnosti koje su države prihvatile i koje proizlaze iz članstva u međunarodnim organizacijama, a koja djeluju u skladu sa sklopljenim međunarodnim ugovorima.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o obrani dorađuju se i odredbe koje se odnose na zaštitu podataka obrane, a dio odredbi predloženoga Zakona predstavlja i nomotehničko usklađenje s drugim zakonima i provedbenim propisima, a za provedbu ovoga Zakona nije potrebno osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu Republike Hrvatske.

Oružane snage RH uz temeljnu misiju obrane suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske te pružanja potpore i pomoći civilnim institucijama, u suradnji sa saveznicima i partnerima, aktivno pridonosi stabilnosti međunarodnog okružja sudjelovanjem u operacijama i misijama u inozemstvu.

Tako će, po usvajanju Odluka Hrvatskog Sabora, u operaciju “Sea Guardian” u Sredozemlju u 2019. godini moguce biti upućeno do 50 pripadnika Oružanih snaga RH, u aktivnost ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republici Litvi tijekom 2019. i 2020. godine do 200 pripadnika, u operaciju “Inherent Resolve” Koalicijskih snaga pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država tijekom 2020. i 2021. godine do tri pripadnika te u NATO misiju Irak tijekom 2020. i 2021. godine do deset pripadnika Oružanih snaga RH.

Objava Vlada RH o Zakonu i odlukama o sudjelovanju u misijama pojavila se prvi puta na MORH.Stranica