Ministar Krstičević i general Šundov na obljetnici 4. gbr

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/12/default-570x300-morh.jpg
Ministarstvo obrane Republike Hrvatske | MORH

Ministar obrane Damir Krstičević i načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov nazočit će 27. obljetnici 4. gardijske brigade u Splitu



Obilježavanju 27. obljetnice 4. gardijske brigade, u subotu 28. travnja 2018. u Splitu prisustvovat će ratni zapovjednici 4. gardijske brigade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov.

Obilježavanje se održava u organizaciji Udruge veterana 4. gardijske brigade, uz potporu Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović.
U sklopu obilježavanja, na Dračevcu u Spomen-kapelici Svetog Križa, održat će se ceremonija uručenja crvenih beretki novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Riječ je o vraćanju tradicionalne ceremonije kojom se ranije inicirao ulazak mladih vojnika u 4. gardijsku brigadu, te ima posebnu vrijednost kao spomen na pobjedničke akcije i tradiciju pripadnika 4. gardijske brigade u Domovinskom ratu.

U sklopu programa, na splitskoj Rivi, na širem području Obale Hrvatskog narodnog preporoda i Obale Lazareta od 9,00 do 16,00 sati organiziran je taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Oružanih snaga RH. Uz naoružanje Hrvatske kopnene vojske izložen će biti i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva OH-58 D Kiowa Warrior koji će na Rivu sletjeti u petak 27. travnja 2018. u 12,00 sati (prostor stajališta turističkih autobusa), a u isto vrijeme na obližnji gat doplovit će i brod Hrvatske ratne mornarice. Također, bit će postavljen simulator borbenog aviona na kojem će se zainteresirani posjetitelji moći okušati u pilotiranju, te se informirati o mogućnostima ostvarivanja karijere u Hrvatskoj vojsci.

U sklopu programa pripadnici Počasno-zaštitne bojne izvest će pokazni vojno-akrobatski program, a nastupit će i akrogrupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“ kojoj će ovo biti prvi javni nastup na splitskoj Rivi.

Nakon toga, održat će se i ceremonija imenovanje Doma Hrvatske vojske u Lori imenom prvog zapovjednika 4. gardijske brigade generala Ive Jelića.

Program obilježavanja:


9,00

Polaganje vijenaca na spomen ploči, Vila Dalmacija (Šetalište Ivana Meštrovića 41)

9,00 – 16,00

Taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi OSRH (gat Lučke kapetanije, Obala Lazareta 1)

09:45

Mimohod pripadnika OSRH, udruga branitelja i uzvanika prema Rivi (Marmontova ulica  -  Riva)

10,00

PRIGODNI PROGRAM (gat Lučke kapetanije, Obala Lazareta 1)

  • "Pogled u plavo" – prezentacija ronjenja Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade

  • KUD "Jedinstvo" – „Linđo“

  • Počasno zaštitna bojna – prikaz ceremonijalnih radnji

  • KUD "Jedinstvo" –"Ero s onog svijeta"

  • letački program "Krila Oluje"

  • Podjela vojničkog graha


12,00

Imenovanje Doma hrvatske vojske imenom prvog zapovjednika 4. gardijske brigade "PAUCI", general-bojnika Ive Jelića (Dom hrvatske vojske, vojarna admirala flote Sveto Letica – Barba)

 14,45

Defile Moto kluba veterana 4. gardijske brigade (Dračevac)

 15:00

Polaganje vijenaca kod spomen kapelice Sv. Križ (Dračevac)

15,45

Sveta misa za poginule, nestale i umrle pripadnike 4. gardijske brigade u kapelici Sv. Križ (Dračevac)

16,45

Prisega novih pripadnika 3. mehanizirane bojne „Pauci“, Gardijske mehanizirane brigade HKoV (Dračevac)

 18:30

Svečana akademija, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika (Šetalište Ivana Meštrovića 18, Split)



Najave