U 2011. godini medicinskim letovima prevezeno 490 pacijenata

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/divulje_15122010v-4.jpg

Posade helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane tijekom 2011. godine hitnim medicinskim letovima prevezle su ukupno 490 pacijenata i preko 950 pratitelja (pratnja i medicinsko osoblje), a pri čemu su ostvarena 1383 pojedinačna leta. Medicinski prijevoz bolesnih i unesrećenih osoba provode posade 91. i 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a transportnim helikopterima tipa Mi-8 MTV, Mi-17 1 VA i Mi-171 Sh.


Tijekom 2011. godine najviše medicinskih letova ostvareno je sa srednjodalmatinskih otoka (Hvar, Korčula, Brač, Vis, Šolta, Lastovo) i to osobito tijekom ljetne turističke sezone od mjeseca lipnja do rujna kada je hitnim medicinskim letovima helikopterima HRZ i PZO-a prevoženo mjesečno prosječno i više od 60 pacijenata.

Intervencija je bilo i tijekom ostalog dijela godine, te su bolesnici nerijetko prevoženi iz obalnog dijela Hrvatske i to najčešće iz Dubrovnika, Metkovića, Makarske, Zadra,  Lošinja, Pule i Rijeke. Tako su posade helikoptera HRZ i PZO-a sudjelovale u medicinskim intervencijama prevoženja pacijenata (domaćeg stanovništva i inozemnih turista) sa otoka, ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama, u prijevozu novorođenčadi, beba, trudnice s komplikacijama u trudnoći, spašavanju 78-godišnje pacijentice zbog ugriza zmije i sl.

Oružane snage su u sklopu hitnih medicinskih letova za pomoć civilnom stanovništvu i spašavanjem života unesrećenih osoba tijekom posljednje tri godine, odnosno u 2009., 2010. i 2011. ostvarile preko 3400 letova pri čemu je prevezeno 1229 pacijenata i 2730 pratitelja.

Hitni medicinski prijevoz helikopterima HRZ i PZO-a bolesnih i unesrećenih osoba do zdravstvenih ustanova, kao i hitni medicinski prijevoz organa za transplataciju jedan je od iznimno važnih oblika pomoći civilnom stanovništvu i potpore zdravstvenom sustavu RH koju Oružane snage RH pružaju od 1993. godine. Hitni medicinski letovi provode se na zahtjev nadležnih institucija preko Centra 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a od dobivanja poziva do polijetanja helikoptera HRZ i PZO-a u normalnim meteouvjetima, protekne 10 do 15 minuta. Osim hitnog medicinskog prijevoza posade helikoptera HRZ-a i PZO-a također sudjeluju i u akcijama traganja i spašavanja.

Više o hitnim medicinskim letovima možete pogledati ovdje.




Priopćenja