Tijekom vikenda helikopterima HRZ i PZO prevezeno pet pacijenta

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/helikopterprijevoz_07042014_v-1.jpg
Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić

Posade Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a tijekom vikenda, od petka, 4. travnja do nedjelje, 6. travnja 2014.angažirane su u akcijama hitnog zbrinjavanja četiri pacijenta do KBC Split, te u jednoj akciji spašavanja ozlijeđene alpinistice s područja Velike Paklenice.

Tako je helikopterom HRZ i PZO Mi-8 MTV u petak, 4. travnja 2014. prevezeno trogodišnje dijete iz Blata s otoka Korčule, dok je u subotu, 5. travnja 2014. zbrinut pacijent iz Grohote s otoka Šolte. U noći sa subote na nedjelju posada je još jednom morala poletjeti prema Šolti odakle je hitnim letom prevezla jednog pacijenta, a u nedjelju, 6. travnja 2014. prevezena je i pacijentica s otoka Visa.

Najzahtjevnija akcija spašavanja odvijala se u subotu, 5. travnja 2014. kada je helikopterom HRZ i PZO-a uz pomoć fiksnog užeta izvučena ozlijeđena alpinistica iz stijene u Velikoj Paklenici.

U akciji spašavanja ozlijeđene alpinistice na Paklenici sudjelovao je i kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV, satnik Nikola Gažo koji je tom prigodom naglasio da je posada  helikoptera Mi-8 MTV i ovoga puta pokazala visoku osposobljenost pružanja pomoći u vrlo zahtjevnim uvjetima. „Morali smo reagirati brzo kako zbog težine ozljeda, tako i približavanja mraka. Putem nas je pratila i kiša, no najvažnije je bilo akciju provesti sigurno i učinkovito“, rekao je satnik Gažo.

Od početka 2014. godine letačke posade iz Divulja sveukupno su hitnim medicinskom letovima prevezle 88 pacijenata.



Priopćenja