Tafra na sastanku Vijeća za vanjske poslove

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/tn_MORH_208x139-3.jpg

 Zamjenica ministra obrane RH Višnja Tafra sudjelovala je na sastanku Vijeća za vanjske poslove u formatu ministara obrane u Bruxellesu, 18. i 19. studenoga 2013.

Na sastanku se raspravljalo o Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU s fokusom na obrambene sposobnosti, industriju, tržište te industrijsku i tehnološku bazu.

Republika Hrvatska podržava napore u razvoju sveobuhvatnog pristupa upravljanju krizama i sprječavanju sukoba, a Europsko vijeće treba osigurati nadgledanje postignutog napretka te davati poticaj za daljnji razvoj. Također je potrebnoč odrediti globalne strateške interese i naglasiti geografske prioritete zajedničkog angažmana, pri čemu se ne smije izgubiti iz vida važnost transatlantske veze za globalnu sigurnost. Sa stajališta Republike Hrvatske, važno je postići bolju koordinaciju instrumenata ZSOP-a s drugim europskim politikama, budući da EU ima čitav niz uhodanih instrumenata čija će sinergija omogućiti djelovanje i u vrlo zahtjevnim slučajevima. 

U svom obraćanju, zamjenica ministra podržala je suradnju u jačanju obrambenih sposobnosti među državama članicama EU, bolju koordinaciju između EU i NATO-a, snažniju ulogu partnera te jačanje europske obrambene industrije. Republika Hrvatska zalaže se i za žurno donošenje Strategije pomorske sigurnosti EU u svrhu zaštite vanjske trgovine EU duž važnih pomorskih puteva. Strategija bi trebala definirati rizike i prijetnje, ali i odgovornosti te načine djelovanja. U tom kontekstu, Tafra je podržala prijedlog Italije o uspostavi ZSOP misije na Sredozemlju kojom bi se poboljšalo čuvanje južnih granica EU.

Vezano za operacije EU, o kojima se također raspravljalo na sastanku, Republika Hrvatska zauzela je stajalište kako su operacije jedan od učinkovitih instrumenata koje EU ima na raspolaganju za upravljanje krizama i stabilizaciju područja, te da su do sada poduzete vojne operacije EU dale dobre rezultate. Pri tome je uključenje bilateralnih i regionalnih partnera i organizacija u upravljanje i sprječavanje kriza vrlo važno, kao i pomoć partnerima u izgradnji vlastitih sposobnosti. Tafra je upozorila i na važnost EU operacije Althea za stabilnost Jugoistočne Europe.



Priopćenja