Svečano ispraćen 9. hrvatski kontingent u misiju u Afganistan

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/09/ispracaj_afganistan_31082018_v.jpg
Foto: MORH / T. Brandt

Vrhunski uvježbani, profesionalni i vjerodostojni, vi ste temelj i duša sustava kojemu se ponosim biti na čelu, rekao je ministar Krstičević

Svečani ispraćaj 9. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u misiju potpore miru Resolute Support u Afganistan održan je u petak, 31. kolovoza 2018. godine u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu.

Uz pripadnike kontingenta i članove njihovih obitelji, svečanosti je nazočio izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Vlado Galić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers, predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog zbora te pripadnici oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Vlado Galić rekao je kako su pripadnici Hrvatske vojske svojim dosadašnjim sudjelovanjem u misiji potpore miru u Afganistanu doprinijeli izgradnji afganistanskih oružanih snaga te istaknuo kako se nada da će buduće generacije dočekati bolju budućnost. "Vaša je zadaća ustrajati u doprinosu miru i kao i vaši prethodnici, sjetite se kako ste stvarali bolje i sretnije budućnosti" rekao je Galić pripadnicima 9. HRVCON-a, te zaključio "Ne zaboravite kako se povjerenje sporo gradi, a brzo ruši, stoga ostanite profesionalni i humani na ponos Republike Hrvatske i Oružanih snaga RH".

Podsjetivši kako je vojni poziv pun odricanja te kako je bez potpore obitelji teško izvršavati zahtjevne zadaće poput ove u Afganistanu, ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako se Hrvatske ne brani samo na hrvatskim granicama, nego na mjestima gdje ugroza nastaje.



"Vrhunski uvježbani, u potpunosti opremljeni kvalitetnom hrvatskom opremom i naoružanjem, profesionalni i vjerodostojni, vi ste temelj i duša sustava kojemu se ponosim biti na čelu", rekao je ministar Krstičević.

U toj prigodi, podsjetio je kako je Ministarstvo obrane svoj fokus čvrsto stavilo na čovjeka, na hrvatskog vojnika, dočasnika i časnika: "Danas ponovo gradimo sustav kakav zaslužujete - obnavljamo Hrvatsku vojsku, polako, ali odlučno".

Na kraju, ministar Krstičević pripadnicima 9. HRVCON-a poručio je: "Uvjeren sam kako ćete nastaviti tradiciju humanosti i razumijevanja za žitelje Afganistana i njihovu kulturu i običaje. Upravo ta plemenitost hrvatskog vojnika je ono što nas čini prepoznatljivima. U misiji, tijekom obavljanja zadaća, neka vam sigurnost bude uvijek na prvom mjestu. Pazite na vlastitu sigurnost i na sigurnost vaših suboraca".

Foto: MORH / T. Brandt

Ponosan na pripadnike Oružanih snaga RH koji više od 15 godina sudjeluju u Afganistanu i služe uspostavi mira, te na taj način dostojanstveno predstavljaju svoje Oružane snage i Hrvatsku, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šudnov kazao je kako sudjelovanje u međunarodnim misijama otvara nove vidike i daje poticaj za nove izazove.

"Naš doprinos u obuci i mentoriranju Afganistanskih sigurnosnih snaga iznimno cijene Afganistanci, ali i ostali sudionici misije od kojih često dobivam pohvale za vaš rad i doprinos cjelokupnoj ulozi misije Odlučna potpora", poruka je generala Šundova.



Zapovjednik 9. HRVCON-a brigadir Dražen Ressler istaknuo je kako će se sve zadaće kontingenta izvršavati rame uz rame sa savezničkim zemljama koje sudjeluju u misiji Resolute Support. Zahvalio je svim pripadnicima 9. HRVCON-a na trudu i radu tijekom priprema te istaknuo kako u misiju odlaze u dobroj vjeri da će pomoći Afganistanu. "Od vas i dalje očekujem profesionalnost u izvršavanju zadaća, a zaštita snaga mora nam biti imperativ" poručio je brg Ressler pripadnicima 9. HRVCON-a.

U područje misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu upućuje se 9. hrvatski kontingent koji broji ukupno 106 pripadnika, od kojih je pet žena. U sklopu hrvatskog kontingenta, u područje misije putuje i 39 pripadnika Oružanih snaga partnerskih zemalja od kojih je 29 pripadnika Vojske Crne Gore, šest Armije Makedonije, dva OS Albanije te dva pripadnika OS Bosne i Hercegovine. Zapovjednik 9. hrvatskog kontingenta u misiji RS je brigadir Dražen Ressler.



 

 

Priopćenja