Obilježen Dan Oružanih snaga RH i Dan HKoV-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/akademija_dosrh_v.jpg
Foto: MORH/ T. Brandt

Svečanom akademijom i koncertom u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" danas je, u srijedu 28. svibnja, nastavljeno obilježavanje Dana oružanih snaga RH i Dana HKoV-a. Akademiji povodom 23. godišnjice utemeljenja hrvatskih oružanih snaga prisustvovali su Predsjednik RH i Vrhovni zapovjednik, Ivo Josipović, ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić, predstavnici Vlade, Sabora, vjerskih zajednica, akademske zajednice, veleposlanici i članovi diplomatskog zbora, drugi uzvanici i gosti te brojni sadašnji i bivši pripadnici Oružanih snaga.

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH, Ivo Josipović, čestitao je Dan oružanih snaga svim sadašnjim i bivšim pripadnicima, braniteljima, invalidima te obiteljima poginulih branitelja. "Vi ste naš ponos. Stvorili ste domovinu, i dugujemo vam zahvalnost", rekao je predsjednik Josipović podsjećajući zatim da su hrvatske oružane snage pobjednice u ratu, ali i danas, u miru. "Dostojanstveno i hrabro ste se izborili za slobodu i neovisnost. U mirnodopskom razdoblju sudjelovali ste u brojnim mirovnim operacijama širom svijeta, a sada vidimo kako ste pobijedili i dalje pobjeđujete elementarnu nepogodu koja nas je zadesila, poplavu". Predsjednik Josipović je u svom obraćanju istakao kako čvrsto podržava Vladu RH u odluci i nastojanjima da se oružane snage moderniziraju, da se bolje  opremaju, da se ulaže u njih te u obrazovanje njenih pripadnika, da se uvjeti života pripadnika OS RH poboljšaju jer, kako je rekao, "Oružane snage na najbolji način pokazuju da se u njih isplati ulagati". Zahvaljujući na kraju svim bivšim i sadašnjim pripadnicima OS RH, predsjednik Josipović je rekao: "Hrvatske oružane snage su možda brojem i opremljenošću daleko od vrha, ali svojom kvalitetom, hrabrošću, znanjem i požrtvovnošću,vi ste sam vrh. A ja osjećam veliki ponos i zadovoljstvo što sam vaš Vrhovni zapovjednik".

I ministar obrane, Ante Kotromanović, se nakon uvodnog pozdrava okupljenima i čestitke pripadnicima OS H posebno osvrnuo na događanja u Slavoniji i ulogu koju su tamo imali i još uvijek imaju pripadnici hrvatske vojske. "Ne samo u Slavoniji, nego i u Bosni i Hercegovini, pripadnici hrvatske vojske pokazali su sposobnost, solidarnost i veliku hrabrost. Jučer branitelji s puškama, a danas graditelji. Oni su veliko srce i ponos Hrvatske, i hvala im na tome", rekao je ministar Kotromanović. Zključio je kako je vojska organizirana i sposobna, te kako je u nju potrebno i dalje ulagati. "Iz svega se vidi kako se svaka kuna uložena u hrvatsku vojsku višestruko isplati i vraća". Ministar je najavio kako je u planu jačanje amfibijskih i helikopterskih sposobnosti Hrvatske vojske, te daljnje reforme, ulaganje u ljude i njihovo školovanje.

Načelnik Glavnog stožera OSRH, general zbora Drago Lovrić, u svom se obraćanju prisjetio povijesnog postrojavanja prvih postrojbi HV-a, prije 23 godine na stadionu u Kranjčevićevoj ulici, u Zagrebu. Podsjetio je i na kasnija događanja tijekom Domovinskog rata: akcije, operacije i velike pobjede koje je izvojevala hrvatska vojska. Visoki etički principi, hrabrost, domoljublje i požrtvovnost pobijedili su u Domovinskom ratu, potvrđivali su se u poslijeratnom vremenu, tijekom građenja OS RH i sudjelovanja hrvatskih pripadnika u međunarodnim operacijama mira, a iznova se dokazuju i sada, kada hrvatska vojska bez predaha spašava ugrožene u elementarnoj nepogodi. "Pripadnici Hrvatske vojske svoju časnu dužnost, hrabrost i sposobnost pokazuju od Slavonije do Afganistana, od Bosne i Hercegovine do Kosova i pokazuju spremnost na humanitarno djelovanje, preuzimanje rizika i brzo donošenje odluka", naglasio je general Lovrić i najavio kako će prioritet daljnjeg razvoja biti balansirani razvoj svih grana OS RH te ulaganje u ljudske potencijale.

Predsjednik Josipović promaknuo je u viši čin ukupno 127 pripadnika OS RH. U čin general pukovnika promaknut je general bojnik Dragutin Repinc, u čin general bojnika promaknut je brigadni general Drago Matanović, u čin brigadnog generala promaknuti su brigadir Blaž Beretin i brigadir Miroslav Kovač dok je u čin komodora promaknut kapetan bojnog broda, Marin Stošić.

Uručene su i nagrade trojici prvoplasiranih na natjecanju "Najspremniji vojnik OS RH 2014", a pobjedniku toga natjecanja, nadnaredniku Peri Bertoviću iz Vojnoobaveštajne bojne HKoV-a uručena je značka i prijelazni pehar.

Tijekom svečane akademije prikazan je dokumentarni film "Oružane snage Republike Hrvatske u operacijama NATO-a" proizveden u Samostalnoj službi za odnose s javnošću i izdavaštvo – Odjel multimedijalnih sadržaja MORH-a.

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su Simfonijski puhački orkestar OS RH, Orkestar Mađarskog domobranstva i Klapa HRM "Sveti Juraj", a glazbenim programom ravnali su pukovnik Tibor Kovacs i bojnik Miroslav Vukovojac-Dugan.

Posjetitelji su u predvorju velike dvorane mogli razgledati i izložbu vojne opreme hrvatske vojne industrije.

Obilježavanje Dana Oružanih snaga i dana HKoVa-a nastavljeno je glazbenim programom Orkestra OS i prikazom počasnih i vježbovnih aktivnosti Počasno zaštitne bojne u užem središtu Grada Zagreba. 

YouTube 

{video}isaf-kafor_14{/video}

{module [404]|626}



Priopćenja