Svečano obilježena 19. obljetnica HRZ i PZO-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/pleso_10122010v.jpg

U vojarni „Pleso“ u Velikoj Gorici danas, 10. prosinca, svečano je obilježena 19. obljetnica osnivanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

 

Svečanosti su nazočili visoki državni i vojni dužnosnici, na čelu sa ministrom obrane Brankom Vukelićem, izaslanikom predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH Zlatkom Gareljićem i zamjenikom načelnika GS OS RH kontraadmiralom Zdenkom Simičićem. Među gostima su bili i bivši zapovjednici i drugi djelatnici HRZ i PZO-a, predstavnici Vojnog ordinarijata, Vojno-diplomatskog zbora, lokalne uprave i samouprave, braniteljskih udruga, te članovi obitelji pripadnika HRZ i PZO-a poginulih u Domovinskom ratu.

Tijekom središnjeg dijela svečanosti prijavak ministru obrane je pred postrojenim pripadnicima HRZ i PZO-a predao zapovjednik, general bojnik Vlado Bagarić, koji je potom pročitao kratku povjesnicu grane. Govoreći o aktualnom vremenu, general je podsjetio da je temeljna zadaća HRZ i PZO-a čuvanje suverenosti RH u njenom zračnom prostoru, ali i korištenje resursa na dobrobit civilne zajednice.

Čestitavši u ime načelnika GS OS RH, kontraadmiral Simičić je izrazio zadovoljstvo rezultatima koje HRZ i PZO postiže u izvršavanju svojih zadaća, te stvaranju modernog ratnog zrakoplovstva koje može udovoljiti zahtjevima današnjice.

Izaslanik predsjednika RH  Zlatko Gareljić u svom obračanju nazočnima, naglasio je kako je sigurnost građana, društva i države preduvjet razvoja Republike Hrvatske. U postizanju te sigurnosti veliku ulogu ima upravo HRZ i PZO, stoga je održavanje sustava suvremenog ratnog zrakoplovstva imperativ.

Ministar obrane Vukelić podsjetio je na činjenicu da se ova obljetnica poklapa sa stogodišnjicom zrakoplovstva u Hrvatskoj. Kao najbitnije razdoblje tijekom tih godina označio je Domovinski rat. „Uvijek ćemo biti zahvalni junacima hrvatskog neba“, istaknuo je ministar i posebno se osvrnuo na doprinos koji HRZ i PZO daje NATO-u i međunarodnim mirovnim operacijama, te pomoć civilnom stanovništvu preko gašenja požara i medicinskih letova. Govoreći o budućnosti, te projektima modernizacije i opremanja, ministar je istaknuo da „hrvatsko nebo i hrvatski zračni prostor nikada nije i neće ostati bez kvalitetnog nadzora i zaštite“.

Nakon prigodnih govora uslijedilo je uručenje izvoda o promaknućima, nagradama i pohvalama najzaslužnijim pripadnicima HRZ i PZO-a. Tom prigodom, promaknut je i načelnik stožera HRZ i PZO-a Ivan Konc iz čina brigadira u čin brigadnog generala. Također, promaknuto je 5 bojnika u čin pukovnika, 6 satnika u čin bojnika i 10 poručnika u čin natporučnika.

Po završetku središnjeg dijela svečanosti, upriličen je obilazak taktičko-tehničkog zbora, na kojem su prikazane letjelice u sastavu HRZ i PZO-a.

    Svečano obilježena 19. obljetnica HRZ i PZO-a

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveano-obiljeena-19-obljetnica-hrz-i-pzo-a/pleso_20101210_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveano-obiljeena-19-obljetnica-hrz-i-pzo-a/pleso_20101210_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveano-obiljeena-19-obljetnica-hrz-i-pzo-a/pleso_20101210_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveano-obiljeena-19-obljetnica-hrz-i-pzo-a/pleso_20101210_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveano-obiljeena-19-obljetnica-hrz-i-pzo-a/pleso_20101210_08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveano-obiljeena-19-obljetnica-hrz-i-pzo-a/pleso_20101210_12.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveano-obiljeena-19-obljetnica-hrz-i-pzo-a/plesok_20101210_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveano-obiljeena-19-obljetnica-hrz-i-pzo-a/plesok_20101210_04.jpg


Priopćenja