Svečana prisega dragovoljnih ročnika vrhunskih sportaša

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/pozega_20110121_v.jpg

U Središtu za temeljnu obuku Hrvatske kopnene vojske u Požegi danas, 21. siječnja 2011. održana je svečana prisega vojnika vrhunskih sportaša na dragovoljnom služenju vojnog roka. Svečanu prisegu položilo je 16 dragovoljnih ročnika vrhunskih sportaša, među kojima su četiri žene.

Svečanosti su nazočili izaslanik ministra obrane ravnatelj Uprave za ljudske resurse Nenad Smolčec, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Zvonko Peternel, načelnik Stožera HKoV-a brigadni general Alojzije Tomašević, načelnik Uprave za personalne poslove GS OS RH brigadni general Tomo Medved, zapovjednik Zapovjedništva za obuku „Fran Krsto Frankopan“ HKOV-a brigadni general Ivan Jurić, zapovjednik Središta za temeljnu obuku HKoV-a pukovnik Robert Krnčević, predstavnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Neven Šavora, kao i ostali predstavnici OS RH i MORH-a, Grada Požege i Požeško-slavonske županije, Požeške biskupije, te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Izaslanik ministra obrane ravnatelj Uprave za ljudske resurse Nenad Smolčec čestitao je dragovoljnim ročnicima vrhunskim sportašima na položenoj prisegi istaknuvši kako je ova prisega drugačija od svih dosadašnjih jer su po prvi puta na vjernost Domovini kao dragovoljni ročnici prisegnuli vrhunski sportaši i sportašice. Osvrnuo se na Sporazum o suradnji, unaprjeđenju i razvoju sporta u RH između MORH-a i HOO-a, potpisanog 3. rujna 2010. naglasivši kako taj Sporazum daje jednu novu dimenziju suradnji između MORH-a i HOO-a, kao i izvrstan osjećaj da se radi nešto dobro, pozitivno i nadasve korisno za Oružane snage RH, hrvatski šport, ali i hrvatsko društvo u cjelini. „Sporazum, između ostaloga, predviđa ono što je možda i najvažnije, a to je mogućnost zapošljavanja vrhunskih sportaša u MORH-u i OS RH. To nije hrvatska novina, to je praksa i u drugim zemljama članicama NATO-a“, rekao je ravnatelj Smolčec dodavši kako će upravo na taj način doći do interakcije posebnih vještina športaša s onima koje imaju hrvatski vojnici, budući da se radi o sportovima koji doprinose razvoju vojničkih vještina.

Ročnicima i ročnicama vrhunskim sportašima prigodno se obratio i izaslanik načelnika GS OS RH zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Zvonko Peternel istaknuvši da je ovaj projekt između MORH-a i HOO-a projekt nade Republike Hrvatske. „Nadam se da će ovaj prvi naraštaj dragovoljnih ročnika vrhunskih sportaša postizati odlične sportske uspjehe i u ime Oružanih snaga RH. Iako će to za njih iziskivati iznimno veliki trud i napor jer potrebno je uskladiti i sportski i vojni poziv, uvjeren sam kako će ispuniti naša očekivanja“, rekao je brigadni general Peternel.

Predstavnik HOO-a Neven Šavora u svom je govoru istaknuo kako je zapošljavanje vrhunskih sportaša u MORH-u i OS RH velika prilika i čast kako za sportaše, tako i za Hrvatski olimpijski odbor koji ima dugogodišnju suradnju s MORH-om. „S ponosom mogu reći da je za HOO ovo jedan od najvažnijih događaja i uspjeha u 2010. godini“, rekao je Šavora. Također, rekao je da će od sada, na svojim sportskim natjecanjima vrhunski sportaši imati i potporu jednog snažnog sustava kao što su Oružane snage RH, te da se moraju više zalagati i postizati još bolje rezultate kako bi pronosili ime OS RH diljem svijeta.

Nakon svečane prisege predstavnici MORH-a i OS RH obišli su prostorije za boravak i obuku dragovoljnih ročnika po standardima NATO-a.

Prvi naraštaj dragovoljnih ročnika vrhunskih sportaša sa služenjem dragovoljnog roka započeo je 10. siječnja 2011. Nakon uspješnog završetka obuke i isteka inače redovitih osam tjedana, početkom ožujka vrhunski sportaši će biti primljeni u djelatnu vojnu službu, u skladu sa Sporazumom o suradnji, unapređenju i razvoju sporta u RH, potpisanog između MORH-a i HOO-a.

    Svečana prisega dragovoljnih ročnika vrhunskih sportaša

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-prisega-dragovoljnih-ronika-vrhunskih-sportaa/pozega_20110121_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-prisega-dragovoljnih-ronika-vrhunskih-sportaa/pozega_20110121_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-prisega-dragovoljnih-ronika-vrhunskih-sportaa/pozega_20110121_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-prisega-dragovoljnih-ronika-vrhunskih-sportaa/pozega_20110121_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-prisega-dragovoljnih-ronika-vrhunskih-sportaa/pozega_20110121_07.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-prisega-dragovoljnih-ronika-vrhunskih-sportaa/pozega_20110121_08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-prisega-dragovoljnih-ronika-vrhunskih-sportaa/pozega_20110121_11.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-prisega-dragovoljnih-ronika-vrhunskih-sportaa/pozega_20110121_15.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-prisega-dragovoljnih-ronika-vrhunskih-sportaa/pozega_20110121_19.jpg


Priopćenja