Sustav domovinske sigurnosti spreman za PP sezonu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/05/protupozarne_aktivnosti_30052019_v-1024x683.jpg

Održana konferencija za medije o spremnosti sustava domovinske sigurnosti za protupožarnu sezonu 2019.

Objava Sustav domovinske sigurnosti spreman za PP sezonu pojavila se prvi puta na MORH.

Zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga brigadni general Krešo Tuškan i zapovjednik Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zapovjedništva bojnik Tomislav Vacenovski sudjelovali su u četvrtak, 30. svibnja 2019. u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici u Zagrebu na konferenciji za medije o spremnosti sustava domovinske sigurnosti za protupožarnu sezonu 2019.

Uz generala Tuškana i bojnika Vacenovskog, na konferencije za medije nazočili su glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, predstavnici Uprave Hrvatskih šuma na čelu s predsjednikom Krunoslavom Jakupčićem i Državnog hidrometeorološkog zavoda na čelu s ravnateljicom Brankom Ivančan-Picek.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković predstavio je sve sastavnice protupožarne sezone 2019. te novosti u sustavu vatrogastva naglasivši kako smo na početku još jedne zahtjevne protupožarne sezone za koju je sustav domovinske sigurnosti spreman, a dokaz tomu je nedavno održana međuresorna vježba vatrogasnih, vojnih i policijskih snaga „Sigurnost 19“.

S obzirom na dugi kišni period, Tucaković je najavio kako će se početak PP sezone, koja je sukladno Programu Vlade o aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH, trebala početi 1. lipnja 2019., pomaknuti dok to vremenski uvjeti ne budu dozvoljavali: „Početak protupožarne ćemo prilagoditi klimatološkim vremenskim uvjetima, a ukoliko bude potrebe, produžit ćemo protupožarnu sezonu“.

O spremnosti Hrvatske vojske za protupožarnu sezonu govorio je general Tuškan naglasivši kako će se Hrvatska vojska prilagoditi odluci glavnog vatrogasnog zapovjednika o početku PP sezone.

„Hrvatska vojska je potpuno spremna za nadolazeću PP sezonu u kojoj će sudjelovati sa šest zrakoplova Canadair CL-415 i šest Air Tractor AT-802A/F, jednim izviđačkim zrakoplovom Pilatus PC-9 i dva transportna helikoptera. Kopnene snage sudjelovat će s 200 pripadnika u spremnosti za intervenciju te dodatnim snagama za ojačanje, a mornaričke s jednim desantnim brodom minopolagačem (DMB) i jednim desantnim jurišni brodom (DJB), dvije gumene brodice i besposadnim zrakoplovnom sustavom ‘Orbiter 3’ koji će se koristiti za rano otkrivanje požara i omogućiti prijenos podataka u realnom vremenu“, pojasnio je general Tuškan.

Osvrnuvši se na prijašnje PP sezone bojnik Vacenovski je istaknuo: „Do sada smo uspješno branili Hrvatsku od požara, a siguran sam kako ćemo i ove godine dati svoj doprinos u obrani požara i time doprinijeti sigurnosti njihovih stanovnika i imovine“, poručio je bojnik Vacenovski.

Zadovoljstvo suradnjom svih sastavnica civilne zaštite te pripremama za ovogodišnju protupožarnu sezonu izrazili su i predstavnici Hrvatskih šuma i Državnog hidrometeorološkog zavoda s kojima je, u ime Hrvatske vatrogasne zajednice, glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković potpisao Sporazum o suradnji.

Objava Sustav domovinske sigurnosti spreman za PP sezonu pojavila se prvi puta na MORH.



Stranica