Susret ministra Vukelića i slovenske ministrice Jelušič

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/jelusic-vukelic_1_31052010_v.jpg

Na marginama regionalne konferencije "NATO integracija u jugoistočnoj Europi - razvoj zajedničke transatlantske vizije i buduća perspektiva“, koja se održava 30. i 31. svibnja 2010. u Bitoli, u Republici Makedoniji, ministar obrane Branko Vukelić susreo se sa slovenskom ministricom obrane Ljubicom Jelušič.


Tijekom razgovora ministri su se usuglasili kako je suradnja između Republike Hrvatske i Republike Slovenije na obrambenom i vojnom području odlična i vrlo intenzivna. Neprekidno se održavaju susreti na vojnoj i obrambeno političkoj razini, razmjenjuju se iskustva u području obrambenih reformi, kao i o sudjelovanju u međunarodnim operacijama i misijama. Za Sloveniju je neprocjenjivo iskustvo Republike Hrvatske koja  u operaciji ISAF ima tri OMLT-a, dok se Slovenija priprema da preuzme upravljanje svojim OMLT, u jesen ove godine.
Ministar Vukelić i ministrica Jelušič također su se složili kako je dobra suradnja između Slovenije i Hrvatske na obrambenom i vojnom području bitna za sigurnost i stabilnost u regiji i može poslužiti kao model za druge zemlje u regiji na putu prema euro-atlantskim integracijama.  Iskustva Slovenije i Hrvatske, obje članice NATO-a, može pomoći zemljama jugoistočne Europe u njihovim naporima za članstvo u NATO, što su ministrica Jelušič i ministar Vukelić jasno potvrdili tijekom konferencije u Bitoli.   
Sljedeći sastanak ministra Vukelića i ministrice Jelušič predviđen je sredinom srpnja ove godine u Metliki.



Priopćenja