MORH potpisao sporazume u Splitu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/07/potpisivanje_sporazuma_23072019_03-1024x684.jpg

U Splitu potpisani sporazumi Ministarstva obrane RH s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvom poljoprivrede

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević potpisao je u utorak, 23. srpnja 2019. godine u vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ u Splitu sporazume za potrebe Hrvatske ratne mornarice  s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvom poljoprivrede.

Tom su prigodom potpisana tri sporazuma: između Ministarstva obrane i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Sporazum o zajedničkoj suradnji u provedbi Sporazuma o privremenom prijenosu imovine Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) na brigu Republike Hrvatske te Sporazum o utvrđivanju uvjeta za stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti temeljem plovidbene službe ostvarene na ratnim brodovima Hrvatske ratne mornarice i brodovima Obalne straže RH. Između Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede sklopljen je Sporazum o nabavi dva plovila za nadzor morskog ribarstva u sklopu zadaća i nadležnosti MORH-a.

Svečanom potpisivanju nazočili su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, izvršna direktorica EMSA-e Maja Markovčić Kostelac, zamjenik župana Županije Splitsko-dalmatinske Anto Šošić, gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara te zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli i drugi visoki uzvanici.

 

Foto: MORH / M. Čobanović

Nakon potpisivanja sporazuma, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem triju važnih sporazuma kojima će se znatno unaprijediti sposobnosti Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže: „Potpisani sporazumi pridonose jačanju pomorske sigurnosti Republike Hrvatske.  Drago mi je što Sporazum o utvrđivanju uvjeta za stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti temeljem plovidbene službe ostvarene na ratnim brodovima Hrvatske ratne mornarice i brodovima Obalne straže RH, u cilju priznavanja plovidbene službe ostvarene na ratnim brodovima Hrvatske ratne mornarice i brodovima Obalne straže RH i stjecanja zvanja u pomorstvu ispravlja nepravdu te će, nakon 1998. godine bivši, sadašnji i budući pripadnici Hrvatske ratne mornarice imati jednaka prava kao i pomorci na trgovačkim brodovima. Ovo je još jedna potvrda kako ova Vlada brine o ljudima, koji su najvažniji dio sustava. Također, drago mi je što će nova oprema, dobivena na korištenje kroz suradnju Ministarstva obrane s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvom poljoprivrede, pridonijeti učinkovitijem nadzoru i zaštiti naših prava i interesa na moru, a u skladu s međunarodnim pravom i propisima Republike Hrvatske. Hrvatska ratna mornarica i Obalna straža RH dobiti kvalitetno i osposobljeno osoblje spremno čuvati naš Jadran od bilo koje ugroze.”

Svoje obraćanje ministar je zaključio riječima: „Zaštita suvereniteta, sigurnost plovidbe, nadzor prirodnog i kulturnog bogatstva Jadranskog mora i Republike Hrvatske te traganje i spašavanje naš su apsolutni prioritet, a ovi sporazumi potvrđuju ozbiljan pristup ove Vlade prema sigurnosti naše domovine, kako bi bili još jači i spremniji odgovoriti na bilo koji izazov.“

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je važnost potpisanih sporazuma. „Jadransko more jedan je od najvrjednijih prirodnih resursa Republike Hrvatske, a potpisani sporazumi predstavljaju velik iskorak za očuvanje sigurnosti naše obale, gospodarstvo i turizam. Hrvatska je tradicionalno pomorska zemlja i naši su pomorci cijenjeni i traženi na svjetskom tržištu“, kazao je Butković, naglasivši kako je suradnja dvaju ministarstva dugoročna.

„Počašćena sam što mogu nazočiti potpisivanju ova tri sporazuma i što mogu potpisati Sporazum o nabavi dva plovila za nadzor morskog ribarstva“, kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zahvalivši ministru obrane te napomenuvši kako će i dalje zajedno raditi na ostvarenju ciljeva i održivom upravljanju resursima.

 

Foto: MORH / M. Čobanović

Izvršna direktorica EMSA-e Maja Markovčić Kostelac poručila je kako Hrvatska u Europskoj agenciji za pomorsku sigurnost uvijek ima otvorenog partnera za suradnju.

Komodor Ivo Raffanelli naglasio je kako je izuzetna čast biti zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice na dan kada su potpisana tri sporazuma koja daju vjetar u leđa daljnjem razvoju te grane Hrvatske vojske. „Unaprijedit ćemo postojeće sposobnosti te dobiti nove, a za naše je pripadnike postignut velik korak,“ poručio je komodor Raffanelli te je potom okupljenima predstavio opremu dobivenu temeljem Sporazuma o zajedničkoj suradnji u provedbi Sporazuma o privremenom prijenosu imovine EMSA-e na brigu RH.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture temeljem Sporazuma o zajedničkoj suradnji u provedbi Sporazuma o privremenom prijenosu imovine Europske agencije za pomorsku sigurnost na brigu Republike Hrvatske ustupa Ministarstvu obrane, odnosno Hrvatskoj ratnoj mornarici ustipilo je na korištenje dva kompleta opreme za suzbijanje onečišćenja mora koja se sastoje od Trawl net (RO-TRAWL 1500 – DESMI) i Current buster (NOFI CURRENT BUSTER 6 – ALLMARITIM). Ministarstvo obrane će opremu koristiti za obuku pripadnika Obalne straže RH za rad s opremom koje će organizirati i provesti EMSA u vojarni u Splitu i u splitskom akvatoriju te za vježbe na moru u organizaciji MMPI-a, kao i u slučajevima zajedničkog sudjelovanja MMPI-a i MORH-a u međunarodnim vježbama spremnosti za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora.

 

Foto: MORH / M. Čobanović

Ministri su tom prilikom sklopili i Sporazum o utvrđivanju uvjeta za stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti temeljem plovidbene službe ostvarene na ratnim brodovima Hrvatske ratne mornarice i brodovima Obalne straže RH, u cilju priznavanja plovidbene službe ostvarene na ratnim brodovima Hrvatske ratne mornarice i brodovima Obalne straže RH i stjecanja zvanja u pomorstvu, a poštujući načela Međunarodne konvencije o standardima izobrazbe, izdavanju svjedodžbi i držanju straže pomoraca STCW 1978. kako je izmijenjena i dopunjena, Pomorskog zakonika i Pravilnika o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca te Pravilnika o zvanjima i stručnim ispitima pomoraca u Hrvatskoj ratnoj mornarici.

Sporazumom o nabavi dva plovila za nadzor morskog ribarstva utvrđuju se uvjeti zajedničke suradnje u nabavi i korištenju dva plovila za potrebe provedbe nadzora i kontrola morskog ribarstva, predviđenih u sklopu zadaća i nadležnosti Obalne straže RH.

Ministarstvo poljoprivrede službena plovila nabavlja putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020., a ukupna procijenjena vrijednost nabave iznosi max. 13.000.000,00 kn (s PDV-om). Službena plovila su u vlasništvu Ministarstva poljoprivrede, koje ih materijalno i financijski zadužuje u razdoblju od pet godina od datuma primopredaje. Koristit će se za kontrolu ribarstva najmanje 60%, dok je preostalo vrijeme godišnjeg korištenja namijenjeno za potrebe MORH-a. Riječ je o dvije gumene brodice sa zatvorenom kabinom duljine oko 14 metara, sa sposobnošću plovidbe hrvatskim dijelom Jadranskog mora, a nabava prve brodice očekuje se do kraja veljače, a druge do kraja ožujka 2020. godine.

 



Priopćenja