Susret ministra Božinovića s nizozemskom veleposlanicom u RH

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/mo_veleposl_nizozemske_2_20110301_v.jpg

Ministar obrane Davor Božinović, primio je u utorak, 1. ožujka 2011. godine u službeni posjet veleposlanicu Kraljevine Nizozemske u RH Stellu Ronner-Grubačić.

 

Susret je bio prilika za razmjenu iskustava o dosadašnjem sudjelovanju dviju zemalja u operaciji ISAF u Afganistanu gdje je istaknuta mogućnost suradnje na području obuke i mentoriranja afganistanskih snaga sigurnosti.

Veleposlanica Ronner-Grubačić je ministra upoznala sa planovima Kraljevine Nizozemske u pogledu budućeg angažmana u Afganistanu pri čemu je istaknula značaj tekuće parlamentarne rasprave te činjenicu kako je nastavak sudjelovanja u području operacije ISAF uvjetovan konačnim parlamentarnim odobrenjem koje podrazumijeva da karakter nizozemskog angažmana bude isključivo vezan uz obuku afganistanske policije.

Ministar Božinović je veleposlanicu upoznao s predstojećim planovima hrvatskog angažmana u Afganistanu pri čemu je posebno naglasio kako je Republika Hrvatska preuzela vodeću ulogu u Vojno-policijskoj školi u Kabulu gdje će zajedno s hrvatskim mentorima sudjelovati i mentori iz zemalja regije. „Do sada su svoju spremnost za upućivanjem svojih instruktora potvrdile Bosna i Hercegovine, Crna Gora, Slovenija i Albanija a očekujemo i pozitivan odgovor ostalih zemalja potpisnica A-5 inicijative“, rekao je Božinović.

Dodao je kako se radi o projektu koji pored što osigurava kritične sposobnosti za obuku i potporu afganistanskim snagama sigurnosti, ima i regionalni značaj u kontekstu unaprijeđivanja regionalne obrambene suradnje. Kroz ovu inicijativu pokazuje se „da smo spremni zajednički sudjelovati u međunarodnim mirovnim misijama, te na taj način doprinositi uspostavi sigurnosti i postizanju mirnog rješenja na području Afganistana“ istaknuo je Božinović.

Razgovaralo se i o području dosadašnje obrambene suradnje dviju zemalja, te je usuglašeno kako postoje mnoga područja u kojima se ista može unaprijediti.



Priopćenja