Ministar Božinović s Glavnim tajnikom NATO-a Rasmussenom

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/nato-110118a-002_v.jpg

Ministar obrane Davor Božinović posjetio je u utorak, 18. siječnja 2011. godine, sjedište NATO-a u Bruxellesu gdje se sastao s Glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom.

 

Ministar obrane Božinović i glavni tajnik NATO-a Rasmussen razgovarali su o reformskim procesima u NATO-u i hrvatskom obrambenom sustavu, o stanju u regiji te o hrvatskom sudjelovanju u međunarodnim mirovnim misijama s naglaskom na misije ISAF u Afganistanu i KFOR na Kosovu. Među ostalim bilo je riječi i o naporima koje Savez ulaže u pogledu ratnih veterana.

Ministar je izrazio potporu RH reformskim procesima u NATO-u kojima je za cilj unaprijediti funkcioniranje Saveza. Rezultat tih reformi treba biti suvremeni, modernizirani i ojačani Savez sposoban odgovoriti na nove sigurnosne prijetnje. U tom je smislu ministar također pojasnio Glavnom tajniku procese oko usvajanja Strategije nacionalne sigurnosti RH i Strateškog pregleda obrane koji će uvažavati spomenute reforme.

U pogledu situacije u regiji ministar Božinović izrazio je podršku RH nastavku NATO-ove politike otvorenih vrata. RH smatra da je nastavak euroatlantskih integracija najbolji okvir za održivu stabilnost regije, istaknuo je ministar Božinović. Naglasio je pritom da je NATO-ov doprinos stabilnosti i sigurnosti u regiji nezaobilazan te da se najbolje očituje u misijama kao što je KFOR na Kosovu.

Ministar Božinović istaknuo je predanost RH naporima Saveza u Afganistanu u procesu provedbe tranzicije odgovornosti za sigurnosna pitanja na afganistanske institucije. U tom smislu RH ulaže dodatne napore kroz angažman kritično nedostajućih obučnih sposobnosti. U tom kontekstu Hrvatska ulaže značajne napore u okviru Američko-jadranske povelje kroz inicijativu formiranja zajedničkih obučnih timova.

Ministar Božinović izvijestio je Glavnog tajnika NATO-a o procesu pristupanja RH u članstvo EU. U tom smislu ministar je također istaknuo značaj jačanja suradnje i sinergije između EU-a i NATO-a u području operacija i razvoja vojnih sposobnosti.

U okviru razgovora ministar Božinović se, slijedom zaključaka lisabonskog summita, založio za daljnje jačanje inicijative oko razmjene ekspertize i iskustava unutar NATO-a u pogledu ratnih veterana te izrazio spremnost RH za konkretan doprinos u tom području.

Glavni tajnik NATO-a pohvalio je angažman RH u operacijama na Kosovu i Afganistanu te napore koji se ulažu kroz doprinos u ključnim sposobnostima. Istaknuo je značajnu ulogu RH kao NATO članice u regiji te pohvalio hrvatske napore u promicanju regionalne suradnje i stabilnosti.

Ministar Božinović ranije se sastao s Glavnim izvršnim tajnikom Europske službe za vanjsko djelovanje Pierreom Vimontom u EU.



    Susret Božinovića s Glavnim tajnikom NATO-a Rasmussenom

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/susret-ministra-boinovia-s-glavnim-tajnikom-nato-a/nato-110118a-002.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/susret-ministra-boinovia-s-glavnim-tajnikom-nato-a/nato-110118a-003.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/susret-ministra-boinovia-s-glavnim-tajnikom-nato-a/nato-110118a-004.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/susret-ministra-boinovia-s-glavnim-tajnikom-nato-a/nato-110118a-005.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/susret-ministra-boinovia-s-glavnim-tajnikom-nato-a/nato-110118a-006.jpg


Priopćenja