Susret ministra Božinovića s američkim ministrom Gatesom

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/sad_20110202_01v.jpg

Ministar obrane Davor Božinović susreo se u srijedu, 2. veljače 2011. godine, u Washingtonu s američkim ministrom obrane Robertom M. Gatesom čime je i dodatno potvrđena vrlo dobra suradnja SAD-a i Republike Hrvatske i na obrambenom planu.

 

Tijekom susreta istaknuto je kako Sjedinjene Američke Države daju veliku važnost u odnosima s Hrvatskom koju vide kao saveznika i prirodnoga regionalnog vođu, te da su vojni odnosi između dviju zemalja posebno raznovrsni i u znatnom usponu. Pitanje vojne suradnje po opsegu i strukturi je jedno od najvažnijih područja suradnje te će se ta suradnja između Hrvatske i SAD-a nastaviti i intenzivirati, zaključeno je na sastanku.

Ministar Gates je istaknuo „kako SAD vidi Hrvatsku kao prirodnog vođu i saveznika u regiji, prepoznaje ulogu Hrvatske u promociji mira i stabilnosti u susjedstvu te je  istaknuo kako SAD podupire da Hrvatska što prije završi pregovore s Europskom unijom jer na Hrvatsku se računa kao na glavnog promotora euroatlantskih vrijednosti prema ostatku regije".

Ministar Božinović s američkim je ministrom razgovarao i o konkretnoj inicijativi uspostave vojne škole u Kabulu u kojoj će (uz Hrvatsku) sudjelovati i druge zemlje iz NATO-a, a također razgovaralo se i o potencijalima hrvatske vojne industrije i njezinim mogućnostima za jače uključivanje u poslove za potrebe Saveza, a što  znači i jaču suradnju s tvrtkama u Americi.

    Sastanak ministara Božinovića i Gatesa

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sastanak-ministara-boinovia-i-gatesa/sad_20110202_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sastanak-ministara-boinovia-i-gatesa/sad_20110202_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sastanak-ministara-boinovia-i-gatesa/sad_20110202_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sastanak-ministara-boinovia-i-gatesa/sad_20110202_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sastanak-ministara-boinovia-i-gatesa/sad_20110202_05.jpg


Priopćenja