Susret ministara obrane Hrvatske i Mađarske

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/mo_hun_12022015_v.jpg
Foto: MORH/ J. Kopi

U okviru službenog posjeta Ministarstvu obrane Republike Hrvatske, ministar obrane RH Ante Kotromanović, danas 12. veljače 2015. održao je sastanak s ministrom obrane Mađarske Csabom Hendeom.

Ministri Kotromanović i Hende potvrdili su opsežnu i sadržajnu  obrambenu suradnju te razgovarali o perspektivama daljnjeg proširenja i intenziviranja suradnje dviju država, kako na bilateralnoj, tako i multinacionalnoj razini. Posebni naglasak stavljen je na suradnju regionalnih inicijativa poput Srednjoeuropske obrambene suradnje (CEDC) te u okviru NATO-a i EU.

Na sastanku hrvatskog i mađarskog ministra obrane razgovaralo se i o aktualnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Jugoistočnoj Europi i istoku Europe, nestabilnosti na Bliskom istoku i njegovu utjecaju na sigurnost u Europi, te planovima i inicijativama NATO-a nakon summita u Walesu.

U okviru navedenih konzultacija, ministri su pozdravili najnoviji mirovni plan iz Minska te ga ocijenili kao pozitivni korak prema de-eskalaciji sukoba na istoku Ukrajine. Po pitanju stanja u regiji JI Europe ministri su se složili da su održiva stabilnost i sigurnost strateški nacionalni interesi Hrvatske i Mađarske.

U tom kontekstu ministar Kotromanović istaknuo je snažnu i kontinuiranu predanost i potporu Hrvatske euroatlantskoj perspektivi država JI Europe. "Hrvatska ostaje predana pružanju podrške i pomoći tim državama na njihovom putu euroatlantskih integracija", rekao je ministar Kotromanović.
Ministar Hende je također podržao politiku proširenja euro-atlantskih integracija na području JI Europe.

Ministar Kotromanović je naglasio i interes za produbljivanjem suradnje na području obuke i zajedničkog uvježbavanja. Među ostalim, istaknuo je kako je Hrvatska zainteresirana za daljnje intenziviranje suradnje hrvatskih i mađarskih specijalnih snaga unutar inicijative Srednjoeuropske obrambene suradnje (CEDC), kao i suradnju na području obuke prednjih motritelja (JTAC) te na području pomoći kod katastrofa.

"Mi možemo ponuditi svoje sposobnosti i kapacitete drugim CEDC partnerima na ovom području. Multinacionalni zrakoplovni obučni centar (MATC) vrlo je značajan projekt koji ima veliki potencijal u budućnosti kroz moguće širenje aktivnosti uključivanjem novih partnera i novih platformi i obučnih programa", naglasio je ministar Kotromanović.

Mađarski ministar obrane Hende istaknuo je visoku razinu hrvatsko-mađarskih odnosa, naglasivši kako inicijative o kojima se razgovaralo, otvaraju i daljnje mogućnosti proširenja obrambene suradnje.

Pozdravljen je i nastavak zajedničkog angažmana u okviru NATO-ove misije u Afganistanu Resolute Support.








    Susret ministara obrane Hrvatske i Mađarske

    Foto MORH/ J. Kopi

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministra-obrane-republike-madarske-u-posjetu-morh-u/mo_hun_12022015_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministra-obrane-republike-madarske-u-posjetu-morh-u/mo_hun_12022015_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministra-obrane-republike-madarske-u-posjetu-morh-u/mo_hun_12022015_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministra-obrane-republike-madarske-u-posjetu-morh-u/mo_hun_12022015_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministra-obrane-republike-madarske-u-posjetu-morh-u/mo_hun_12022015_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministra-obrane-republike-madarske-u-posjetu-morh-u/mo_hun_12022015_06.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministra-obrane-republike-madarske-u-posjetu-morh-u/mo_hun_12022015_07.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministra-obrane-republike-madarske-u-posjetu-morh-u/mo_hun_12022015_08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministra-obrane-republike-madarske-u-posjetu-morh-u/mo_hun_12022015_09.jpg


Priopćenja