Susret ministara obrane Hrvatske i Estonije

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/est_mo_30042009_1_v.jpg

Ministar obrane Branko Vukelić primio je danas, 30. travnja, u službeni posjet izaslanstvo ministarstva obrane Republike Estonije, predvođeno ministrom Jaakom Aaviksoom. Tijekom susreta ministri su razgovarali o mogućnostima jačanja suradnje na području obrane, mogućnostima školovanja visokih časnika na vojnim učilištima, te o razmjeni iskustava na području međunarodnih mirovnih misija.

Po završetku sastanka ministar Vukelić zahvalio je estonskom kolegi Aaviksoou na podršci ulaska Republike Hrvatske u NATO savez, istaknuvši kako će dosadašnja bilateralna suradnja biti još više unaprijeđena nakon što je Hrvatska postala punopravnom članicom NATO-a.
Estonski ministar Aaviksoo čestitao je Hrvatskoj na ulasku u NATO izrazivši nadu da će uskoro moći uputiti čestitke i za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. "Članstvo Hrvatske u NATO-u otvara mogućnosti dodatne suradnje između Republike Hrvatske i Estonije, a posebno smo zainteresirani za razmjenu iskustava oko sudjelovanja i upućivanja OMLT timova u mirovne misije".
Nakon sastanka ministri su razgledali izloženu vojnu opremu proizvedenu u Hrvatskoj, a odgovaravši na novinarska pitanja, ministar Aaviksoo naglasio je kako nije isključena i suradnja na pitanjima proizvodnje, te nabave vojne opreme.
Uz ministra obrane Branka Vukelića, sastanku su s hrvatske strane nazočili državni tajnik Pjer Šimunović, zamjenik načelnika GS OS RH kontraadmiral Zdenko Simičić, ravnatelj Uprave za materijalne resurse Darko Polanec, načelnik Službe za NATO i Partnerstvo za mir kapetan bojnog broda Robert Hranj, te načelnik Službe za međunarodnu obrambenu suradnju Davor Ćutić.





Priopćenja