Sućut ministra Banožića povodom smrti viceadmirala Zdravka Karduma

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/09/2023-09-04-kardum-1024x683.jpg
Posljednji ispraćaj viceadmirala Zdravka Karduma | Foto: MORH

Lik i djelo viceadmirala Zdravka Karduma ostat će zauvijek upisano u zlatne stranice povijesti Hrvatske ratne mornarice, poručuje Banožić

Ministar obrane Mario Banožić uputio je u ponedjeljak 4. rujna 2023. godine sućut povodom smrti viceadmirala Zdravka Karduma, nekadašnjeg zapovjednika Hrvatske ratne mornarice i prvog zapovjednika Obalne straže.

“S tugom i žalošću primili smo vijest o preranom odlasku viceadmirala Zdravka Karduma.

Teški trenuci poput ovih, kada odlaze oni kojima možemo zahvaliti za slobodnu Hrvatsku u kakvoj danas živimo, ostavljaju nam uspomene i sjećanja na njihovu hrabrost, odlučnost i ljubav koju su imali prema Hrvatskoj vojsci.

Lik i djelo viceadmirala Karduma zauvijek će ostati upisano u zlatne stranice povijesti Hrvatske ratne mornarice.

Dao je neizmjeran doprinos u stvaranju moderne Hrvatske ratne mornarice, ali i oslobođenju grada Splita.

Poštovani admirale, neka Vam je laka hrvatska zemlja.

Počivao u miru”.

Viceadmiral Zdravko Kardum rođen je 25. veljače 1953. godine u Nuniću, općina Kistanje.

Bio je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice i zapovjednik Obalne straže RH.

Završio je srednju Mornaričko-tehničku podoficirsku školu u Puli/Divuljama te Mornaričku vojnu akademiju 1978. godine u Splitu. Pohađao je i jednogodišnju specijalizaciju za protubrodske rakete na Prevlaci. Nakon završetka školovanja raspoređen je u Flotu JRM-a gdje je bio do 1988. godine na raznim dužnostima, nakon čega je do 1991. bio raspoređen u Komandno-štabnoj školi.

Početkom rujna 1991. godine napustio je JNA i dragovoljno se priključio obrani Republike Hrvatske. Pristupivši u redove Hrvatske vojske, 21. rujna 1991. godine imenovan je zapovjednikom obrane grada Splita. Sudjelovao je u vojno redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja.

Tijekom službe u OSRH završio je Ratnu školu “Ban Josip Jelačić”. Za zasluge u Oružanim snagama RH odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Redom hrvatskog trolista, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom bana Jelačića te je više puta pohvaljivan i nagrađivan.

Viceadmiral Kardum umirovljen je 31. prosinca 2011.

Objava Sućut ministra Banožića povodom smrti viceadmirala Zdravka Karduma pojavila se prvi puta na MORH.Priopćenja