Središnja svečanost obilježavanja 28. obljetnice VRO Oluja u Kninu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/07/at-28-obljetnica-vro-oluja-570x300-1.jpg

Svečano obilježavanje započinje budnicom ulicama grada Knina, nakon čega će se održati polaganje vijenaca i središnja svečanost na Trgu dr. Ante Starčevića

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja održat će se 5. kolovoza Kninu, gdje su u tijeku završne pripreme.

S obzirom na lošu vremensku prognozu Državnog hidrometeorološkog zavoda, prema kojoj su izgledni pljuskovi s grmljavinom, a moguće i olujno nevrijeme, središnja svečanost održat će se na Trgu dr. Ante Starčevića, koji će biti dijelom natkriven kako bi se program mogao nesmetano odvijati i pratiti.

U ranim jutarnjim satima, od 6:30 sati, održat će se tradicionalna budnica ulicama grada Knina, a dolazak uzvanika i sudionika očekuje se do 9 sati.

Na Trgu kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95 od 9:20 sati odat će se počast poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima. Vijence će položiti predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja u VRO Oluja, HRVI, ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, a potom i najviši državni dužnosnici te predstavnici županija i gradova.

Središnja svečanost počinje u 9:40, a podizanje zastave na Tvrđavi pratit će se putem videozida na Trgu. Predviđeno je da zastavu podižu predstavnici hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, njih 11, u nazočnosti počasnog postroja MUP-a i pripadnika Počasno-zaštitne bojne OSRH-a.

U sklopu programa predviđena su obraćanja predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade, a u ime hrvatskih branitelja kao prvi govornik obratit će se djelatni časnik HV-a, dragovoljac iz 90-e i pripadnik legendarnih Tigrova. Tijekom svečanosti čita se i povjesnica VRO Oluja te imena 244 poginulih i nestalih u VRO Oluja.

Program će upotpuniti glazbeni nastup Klape HRM-a Sv. Juraj i Policijske klape Sv. Mihovil, a završetak središnje svečanosti očekuje se do 11:15 sati. Nakon središnje svečanosti slijedi misa u Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, koju predvodi vojni ordinarij od 11:45 sati.

Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme moći će se razgledati na parkiralištu kod Autobusnog kolodvora  i u parku nasuprot Gradskog poglavarstva od 8 do 16 sati, u poslijepodnevnim satima predviđen je doček maratonaca i biciklista te potom i moto defilea, a organizirana je i podjela vojničkog graha za sve koji će biti na proslavi toga dana u Kninu.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 28. operacija VRO Oluja obilježava se nizom događanja širom Hrvatske.

Pozivamo sve da toga dana izvjese hrvatske zastave i proslave našu najveću pobjedu diljem naše domovine.

Pozivamo predstavnike medija koji su zainteresirani za praćenje svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 28. obljetnice VRO Oluja u Kninu 5. kolovoza da svoje prijave za akreditacije obavezno dostave na e-mail Ministarstva unutarnjih poslova: press@mup.hr, najkasnije do četvrtka, 3. kolovoza 2023. do 21:00 sati.

U prijavi je obavezno navesti: ime i prezime, naziv medija, status (novinar, fotograf, snimatelj), OIB (za strane medije – broj osobnog dokumenta), kontakt telefon i e-mail.

Predstavnici medija koji se prijave, akreditacije će moći preuzeti u petak 4. kolovoza 2023. od 10:30 do 12:30 sati u Ulici Kralja Krešimira 17 u Kninu i u subotu 5. kolovoza na autobusnom kolodvoru 7:00 do 8:00 sati.

Pozivamo predstavnike medija akreditirane za praćenje središnje svečanosti da dođu u subotu 5. kolovoza također na parkiralište u Grabovčevoj ulici (kod autopraonice) najkasnije do 7:45 sati.

Napomena:

Na navedenoj lokaciji osiguran je parking za predstavnike medija.

U slučaju izmjena u programu, a vezano uz vremenske neprilike, pravovremeno ćemo izvijestiti javnost.

 

Objava Središnja svečanost obilježavanja 28. obljetnice VRO Oluja u Kninu pojavila se prvi puta na MORH.Najave