Središnja svečanost obilježavanja 24. obljetnice VRO Oluja

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/07/oluja_2019_morh.hr_-1024x704.jpg
Obilježavanje VRO Oluja u Kninu

Na Trgu dr. Ante Starčevića i Kninskoj tvrđavi u ponedjeljak, 5. kolovoza obilježit će se 24. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice VRO Oluja obilježit će se Na Trgu dr. Ante Starčevića i Kninskoj tvrđavi održat će se središnja svečanost obilježavanja 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja

Središnja svečanost obilježavanja Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu započet će u ponedjeljak, 5. kolovoza 2019. u 6.30 sati budnicom Orkestra Hrvatske vojske ulicama grada Knina od vojarne 4. gardijske brigade Pauci prema mostu na rijeci Krki. U 6.50 sati započinje mimohod motociklista i starodobnih vozila ulicama grada Knina.

Zatim će kod spomenika hrvatske pobjede “Oluja 95” na Trgu Dr. Ante Starčevića u 8 sati visoki dužnosnici RH položiti zajednički vijenac, nakon čega će uslijediti polaganje vijenca 12 policijskih službenika – vježbenika i 12 kadeta Hrvatske vojske koji će položiti po jednu crvenu ružu na Spomenik pobjedi Oluja 95., a 24 hrvatska branitelja položit će po jednu svijeću na Spomenik pobjedi Oluja 95. Molitvu za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Domovinskom ratu predvodit će vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan.

Prigodni program na Kninskoj tvrđavi započet će u 9.43 sati, a zvonjavom Kninskih crkvenih zvona obilježit će se ulazak pripadnika Hrvatske vojske u grad Knin tijekom VRO Oluja. Zatim će uslijediti podizanje zastave Republike Hrvatske, a u čast 24. obljetnice VRO Oluja, ispalit će se 24 plotuna iz šest topničkih oružja Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske. U 10. sati započinje prigodni program akrobatske grupe “Krila Oluje” Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a po završetku programa na Kninskoj tvrđavi, predviđen je mimohod s Kninske tvrđave do Crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, gdje će se u 12.00 sati održati sveta misa koju će predvoditi mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup.

Nakon mise, održat će se ceremonijalni program Počasno-zaštitne bojne na Trgu dr. Ante Starčevića u 12.45 sati, a u 13.05 sati posjetitelji će na parkiralištu ispred crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog zavjeta moći pozdraviti sudionike moto defilea “Od Branimira do Zvonimira” i biciklističkog maratona Zadar-Knin pod nazivom “Put vjetra put Oluje” te maratonaca Udruge HVIDR-a Šibenik i Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije.

Za građane je u nedjelju, 4. kolovoza, od 13 do 21 sat i ponedjeljak, 5. kolovoza 2019., od 8 do 19 sati na parkiralištu kod Autobusnog kolodvora u Kninu izložen taktičko-tehnički zbor gdje posjetitelji mogu razgledati naoružanje i opremu Hrvatske vojske.istak
ista
Pozivamo akreditirane predstavnike medija koji žele pratiti središnju svečanost da dođu u ponedjeljak, 5. kolovoza na Autobusni kolodvor u Kninu, Don Mihovila Pavlinovića 7, najkasnije do 7.00 sati, gdje će biti organiziran obavezan sigurnosni pregled, pratnja do osiguranog prostora za medije na Trgu Dr. Ante Starčevića te prijevoz do Kninske tvrđave za medije koji će pratiti program i na Kninskoj tvrđavi.

Objava Središnja svečanost obilježavanja 24. obljetnice VRO Oluja pojavila se prvi puta na MORH.



Najave