Održan drugi okrugli stol o nacrtu Strategije nacionalne sigurnosti

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/sns_20110114_01_v.jpg

U okviru javne rasprave o nacrtu Strategije nacionalne sigurnosti danas, 14. siječnja 2011. na Hrvatskom vojnom učilištu 'Petar Zrinski' održan je okrugli stol sa predstavnicima nevladinih organizacija.


Sudionici rasprave nacrt Strategije nacionalne sigurnosti ocijenili su dobrim, a izneseno je i mišljenje da se u njemu nalazi i više od očekivanoga. Pozdravljen je niz odrednica ovog dokumenta, a dati su i prijedlozi i sugestije s ciljem donošenja što sveobuhvatnijeg i kvalitetnijeg konačnog teksta Strategije nacionalne sigurnosti. Tako je u raspravi primjerice predloženo da se više istakne značaj energetske sigurnosti, ukazivanja na opasnosti cyber kriminala, isticanja digitalne infrastrukture kao vrijednosti..., a između ostalog pohvaljeno je što je u ovom dokumentu kao komponenta nacionalne sigurnosti prepoznata javnost.  

Sudionici okruglog stola posebno su pohvali upućivanje Nacrta Strategije nacionalne sigurnosti u javnu raspravu. Denis Avdagić iz Organizacije za promicanje sjevernoatlantskih integracija je ocijenio kako je ovakav način prezeniranja ovog dokumenta snažan iskorak naprijed u komunikaciji s javnošću, dok je Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije kazao kako je "korak ispred drugih, Ministarstvo obrane pokazalo kako se  i putem interneta i na druge načine može pridonjeti kvaliteti ove rasprave".    

Ministar obrane Davor Božinović zahvalio se svim predstavnicima nevladinih organizacija koji su se odazvali na ovu otvorenu i transparentnu raspravu. Pozvao ih je i na daljnju, kontinuiranu suradnju s MORH-om i OSRH-a. Naglasio  je i kako je ministarstvo obrane otvoreno i za druge vidove suradnje i to na obostrano zadovoljstvo. "Ovo je i vaše kao i naše ministarstvo i dok smo ovdje moramo uložiti maksimum znanja i napora da napravimo kvalitativan korak naprijed" kazao je ministar Božinović. Naglasio je i kako se svi prijedlozi i primjedbe na ovaj dokument mogu dati i putem web stranice Ministarstva obrane.

Ukazujući na značaj donošenja nove Strategije nacionalne sigurnosti ministar Božinović je kazao kako je "vrijeme u kojem živimo samo po sebi donosi set novih izazova na koja svaka država treba odgovoriti." Kazao je kako se radi o jednom sveobuhvatnom dokumentu, da će pravi izazov biti njegova implementacija u praksi, te ukazao i na značaj definiranja dinamike provođenja Strategije nacionalne sigurnosti.

Savjetnik Predsjednika Republike za obranu Zlatko Gareljić kazao je kako su svi prijedlozi i sugestije dobro došli, ali i da je dobro što na dosada održana dva okrugla stola o ovom dokumentu nije bilo strateških primjedbi.

Inače na izradi nacrta Strategije nacionalne sigurnosti radilo je 19 ministarstava i tijela državne uprave, a ovo je drugi u nizu okruglih stolova koji je održan u sklopu javne rasprave o Nacrtu strategije nacionalne sigurnosti. 

 



    Održan drugi okrugli stol o nacrtu Strategije nacionalne sigurnosti

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sns/sns_20110114_01_.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sns/sns_20110114_02_.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sns/sns_20110114_03_.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sns/sns_20110114_05_.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sns/sns_20110114_06_.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sns/sns_20110114_08_.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sns/sns_20110114_09_.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sns/sns_20110114_10_.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sns/sns_20110114_11_.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sns/sns_20110114_12_.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sns/sns_20110114_13_.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sns/sns_20110114_14_.jpg


Priopćenja