Službeni posjet ministra obrane Republici Indoneziji

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/indonezija_22092015_v.jpg

Na poziv indonezijskog ministra obrane, a u svrhu potpore daljnjem razvoju suradnje Republike Indonezije i Republike Hrvatske, ministar obrane RH Ante Kotromanović, zajedno s predstavnicima hrvatske obrambene industrije, boravi u službenom posjetu Republici Indoneziji.

Tom prigodom, u utorak, 22. rujna 2015., ministar se susreo sa svojim indonezijskim kolegom, ministrom obrane Ryamizardom Ryacuduom te razmijenio stavove o sigurnosno obrambenim izazovima današnjice, specifičnostima nacionalnih obrambenih sustava kao i o perspektivama daljnjeg razvoja bilateralne suradnje, a posebno suradnje vojnih industrija.

Na sastanku je istaknuto kako, unatoč značajnoj zemljopisnoj udaljenosti, dvije zemlje  imaju vrlo dobre političke odnose, kako na mulitlateralnom, tako i, u posljednje vrijeme, na bilateralnom planu. Indonezijski ministar obrane naglasio je kako Indonezija i Hrvatska dijele zajedničke interese te kako vjeruje da će ovaj susret doprinjeti uspostavi snažnijih bilateralnih odnosa među zemljama, posebice u području obrane.

U skladu sa zajedničkim interesom dviju zemalja za očuvanjem globalne i regionalne sigurnosti, dvojica ministara dotaknula su se i aktualnih globalnih i regionalnih izazova, posebice političkih nestabilnosti na Bliskom istoku i ukrajinske krize, te njihovom utjecaju na sigurnost u Europi.

Govoreći  o izbjegličkom valu koji je ovih dana, prolazeći kroz brojne zemlje Jugoistočne Europe, došao i do RH, ministar Kotromanović je naglasio kako će, unatoč velikom iskustvu u prihvatu ljudi tijekom rata, biti teško dugoročno se nositi s masovnijim prilijevom izbjeglica i ekonomskih emigrantima bez adekvatne međunarodne pomoći, odnosno međudržavne solidarnosti, posebice u okviru Europske Unije.

U kontekstu Jugoistočne Europe, ministar Kotromanović još je još jednom istaknuo snažnu i kontinuiranu predanost i potporu Hrvatske euroatlantskoj perspektivi država JI Europe.

Govoreći o obrambenoj suradnji, ministar Kotromanović iskazao je zadovoljstvo činjenicom da je dosadašnja suradnja, posebice nakon prošlogodišnjeg posjeta studijske grupe Insituta nacionalne obrane Lehmannas (Institut koji je osnovan s ciljem integracije svih segmenata društva i obuke najboljih kadrova za buduće donositelje odluka i vodeće lidere u toj zemlji), u pozitivnom zamahu. Ministri su također izrazili spremnost za daljnje jačanje obrambene suradnje, koja uz doprinos razvoju obrambenih sposobnosti svakako mora biti i u potpori razvoju sveukupnih gospodarskih odnosa dviju zemalja. Ministar Ryacudu izrazio je interes indonezijske strane za razvijanjem daljnje suradnje obalnih straža, u području obuke i izobrazbe, na vojno tehničkom planu te podržao odražavanje susreta na visokoj razini.

Kako  važan aspekt ove suradnje čini vojno industrijska suradnja, u pratnji ministra Kotromanovića tijekom ovog posjeta su i predstavnici hrvatske obrambene industrije koji će ovom prigodom imati mogućnost upoznati indonezijsku stranu sa svojim proizvodima. Na sastanku ministara, istaknuta je zainteresiranost za iznalaženje mogućnosti plasiranja proizvoda hrvatske vojne industrije na indonezijsko tržište, te je obostrano izražena nada kako će ovaj posjet, uz doprinos daljnjem upoznavanju hrvatskih potencijala, evetualno i rezultirati uspostavom obostrano korisne suradnje u ovom području. Ministar Kotromanović je još jednom naglasio kako su proizvodi hrvatske vojne industrije vrhunske kvalitete te kako su neki od njih među najboljima na svjetskom tržištu.

Ministar Kotromanović, sa izaslanstvom, posjetio je i zapovjedništvo indonezijske Obalne straže te Institut nacionale obrane LEHMANNAS.



    Službeni posjet ministra obrane Republici Indoneziji

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sluzbeni-posjet-ministra-obrane-republici-indoneziji/indonezija_22092015_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sluzbeni-posjet-ministra-obrane-republici-indoneziji/indonezija_22092015_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sluzbeni-posjet-ministra-obrane-republici-indoneziji/indonezija_22092015_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sluzbeni-posjet-ministra-obrane-republici-indoneziji/indonezija_22092015_4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sluzbeni-posjet-ministra-obrane-republici-indoneziji/indonezija_22092015_5.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sluzbeni-posjet-ministra-obrane-republici-indoneziji/indonezija_22092015_6.jpg


Priopćenja