Sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost

Izvanredna sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na temu “Stanje na požarištima u priobalju” održana je danas, u petak 21. srpnja 2017. u Divuljama u Splitu.

Domaćin sjednice bio je Državni ured za zaštitu i spašavanje (DUZS), a sjednicu je vodio predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Ranko Ostojić. Na sjednici su sudjelovali predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, predstavnici Ministarstva obrane RH te Glavnog stožera Oružanih snaga RH kao i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković.
Od predstavnika Ministarstva obrane RH i Glavnog stožera OS RH sjednici su nazočili državni tajnik Tomislav Ivić,  direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH kontraadmiral Robert Hranj i zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Oružanih snaga RH brigadni general Krešo Tuškan.

Ovom prilikom državni tajnik Tomislav Ivić je naglasio kako su Oružane snage RH  potpuno spremne dočekale protupožarnu sezonu 2017. godine, i kada je riječ o zračnoj komponenti Oružanih snaga RH kao i Hrvatskoj kopnenoj vojsci Oružanih snaga RH.

Državni tajnik Ivić je rekao kako o karakteru protupožarne sezone 2017. godine najbolje govore statistički podaci. Naime, za angažman zračnih snaga u 2016. godini upućen je 271 zahtjev za intervenciju dok su ove godine do 21. srpnja upućena 254 zahtjeva. Tijekom cijele 2016. godine ostvareno je 937 sati naleta, a ove godine je već ostvareno 945 sati. Također, u 2016. izbačeno je 34 000 tona vode, a 2017. godine do danas je izbačeno 35 000 tona vode. Na kraju, 618 852 litara goriva je potrošeno 2016. godine, a ove godine 630 407 litara goriva.
Također, državni tajnik Ivić je istaknuo da su zračne snage temelj protupožarne  intervencije. Uz njih se angažira i kopnena vojska kao pomoć, sukladno Ustavu RH i Zakonu o obrani. Odluku o angažiranju snaga donosi ministar obrane, a na temelju zahtjeva središnjeg tijela državne uprave nadležnog za zaštitu i spašavanje.

Ove protupožarne sezone kopnene snage su bile angažirane dva puta od 19. lipnja do 20. lipnja 2017. na požarištu Makarske i Podgore gdje su bila angažirana 184 pripadnika Oružanih snaga RH, a drugi puta prije nekoliko dana, kada je angažirano 547 pripadnika Oružanih snaga RH od kojih je još uvijek 156 pripadnika Oružanih snaga RH u pripravnosti.

Ukoliko bude potrebno Oružane snage RH će, kao i do sada, dati svoj puni doprinos u sanaciji i stavljanju požara pod kontrolu.
 



Priopćenja