Simpozij zapovjednika mornarica zemalja članica Europske unije

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/05/chens_13052019__1_v.jpg
Foto: CHENS 2019

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli sudjelovao je na Simpoziju zapovjednika mornarica zemalja članica Europske unije

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli sudjelovao je na Simpoziju zapovjednika mornarica zemalja članica Europske unije (CHENS – Chiefs of European Navies) koji se od 9. do 10. svibnja 2019. održavao u Lisabonu, Portugalska Republika.

U radu ovogodišnjeg izdanja Simpozija sudjelovali su predstavnici ratnih mornarica dvadeset i četiri države te vojni predstavnici EU-a i NATO-a. Domaćin skupa bila je ratna mornarica Portugala, a zapovjednike mornarica i čelnike delegacija primio je i predsjednik Portugala, Marcelo Rebelo de Sousa.

Na temu Simpozija o ulozi besposadnih sustava u pomorskim operacijama, održan je niz prezentacija i rasprava. Osim o primjeni navedenih sustava i suvremenih tehnologija razgovaralo se o sustavima dvostruke vojno-civilne primjene u morskom okružju te o osjetljivosti istih na fizička i kibernetička djelovanja. U cilju zaštite zajedničkih interesa održavanja pomorske sigurnosti te očuvanja morskog okoliša, u zaključcima Simpozija naglašena je potreba intenziviranja suradnje svih institucija u razvoju i aplikaciji novih tehnologija. 

Program Simpozija obuhvatio je i sadržaje iz područja kulture. Na izvanobalnom ophodnom brodu RM Portugala te u pomorskom muzeju održane su prezentacije o kulturnoj baštini i višestoljetnoj pomorskoj tradiciji Portugala. 

Simpozij CHENS godišnji je forum zapovjednika ratnih mornarica država članica EU-a i partnera. S obzirom da je predsjedavanje forumom na rotacijskom principu, po završetku Simpozija provedena je svečana ceremonija primopredaje dužnosti predsjedavajućeg CHENS-a između zapovjednika RM Portugala i zapovjednika oružanih snaga Malte, koja će biti domaćin Simpozija 2020. godine.

 

Foto: CHENS 2019

Priopćenja