Sastanak zemalja Američko-jadranske povelje

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/sarajevo_18112009_3_v.jpg

Na sastanku ministara obrane zemalja potpisnica Američko-jadranske povelje (A5) koji se održao danas, 18. studenoga u Sarajevu zaključeno je da su ovakvi sastanci ministara obrane iznimno važni za promicanje i razvoj regionalne suradnje, razmjenu iskustava, kao i postizanja visokih profesionalnih standarda koji će se nastaviti i u budućnosti.

Također, naglašena je potreba koordinacije projekata Američko-jadranske povelje s drugim regionalnim inicijativama kao što su SEDM (Forum ministara obrane zemalja jugoistočne Europe), SEEC (Southeast Europe Clearinghouse) i RCC (Vijeće za regionalnu suradnju), kao i potreba sustavnog obrazovanja, te usklađivanja regionalnih resursa, iskustava i znanja kako bi mogli odgovoriti na sve izazove sudjelovanja u međunarodnim mirovnim misijama.
U zajedničkoj izjavi sudionici sastanka su pozvali na jačanje regionalne suradnje preko uspostave regionalnih centara, koja treba uključiti i razmjenu znanja i zajedničku obuku. Dogovorena je i uspostava tri regionalna centra: Središte za obuku za međunarodne vojne operacije (PSOTC - Peace Support Operations Traininig Center) u Sarajevu, BiH, Medijsko obučno središte (MTC - Media Training Center) u Skopju, Makedonija i Nuklearno, biološko, kemijsko obrambeno središte (NBCDC - Nuclear, Biological, Chemical Defence Center) u Kruševcu, Srbija.
Na sastanku je dana potpora daljnjoj integraciji zemalja jugoistočne Europe u euroatlantske integracije, te potpora NATO i EU vođenim operacijama kako u regiji, tako i u ostalim dijelovima svijeta, a izražena je i spremnost za doprinos NATO i EU naporima za daljnje jačanje sigurnosti, stabilnosti i mira u jugoistočnoj Europi.  
Državni tajnik Ministarstva obrane RH Pjer Šimunović u izjavi za predstavnike medija istaknuo je kako Hrvatska daje potporu ulaska Makedonije u NATO te da BiH i Crna Gora što prije dobiju poziv za sudjelovanjem u Akcijskom planu za članstvo (NATO Memebership Action Plan).

Priopćenja