Sastanak Vojnog odbora NATO-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/ngs_27012011_v-1.jpg

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Josip Lucić, boravi od 26. do 27. siječnja 2011. u Bruxellesu na dvodnevnom zasjedanju Vojnog odbora NATO-a na kojem sudjeluju načelnici i vojni predstavnici iz 66 država, članica NATO-a, ali i drugih partnerskih zemalja.

Prvog dana zasjedanja održan je sastanak načelnika glavnih stožera članica NATO-a i njihovih partnera država tzv. Mediteranskog dijaloga, na kojem se razgovaralo o pitanjima zajedničke sigurnosti te daljnjem unapređenju suradnje na Mediteranu, u skladu s novim Strateškim konceptom NATO-a usvojenim na samitu u Lisabonu krajem prošle godine. Suradnja NATO-a i država Mediterana u formatu Mediteranskog dijaloga, pored članica NATO-a, obuhvaća još i Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Mauritaniju, Maroko i Tunis.
O partnerstvu i suradnji razgovaralo se i na Euro-atlantskom partnerskom vijeću. Novi Strateški koncept NATO-a stavlja poseban naglasak na jačanje suradnje NATO-a s partnerima u kontekstu njihovog doprinosa kooperativnoj sigurnosti kao jednoj od tri temeljne zadaće NATO-a. Format Euro-atlantskog partnerskog vijeća uključuje 28 članica NATO-a i 22 partnera, od kojih mnogi daju izuzetan doprinos zajedničkim inicijativama i operacijama NATO-a.
Jedna od tema bile su operacije KFOR-a, Active Endeavour i Ocean Shield, gdje je zaključeno da se sigurnosna situacija na Kosovu poboljšava, što omogućuje postupno smanjivanje vojne nazočnosti međunarodne zajednice. NATO-ove pomorske operacije, Active Endeavour i Ocean Shield, dobivaju na značaju i predstavljaju izuzetno dobru suradnju s drugim organizacijama i državama u suočavanju s rastućim sigurnosnim prijetnjama na moru.
Načelnici glavnih stožera članica NATO-a razgovarali su i o vojnim implikacijama novog Strateškog koncepta NATO-a, koji će kao krovni politički dokument NATO-a u narednom desetogodišnjem razdoblju, biti polazna osnova za obrambene i vojne planere u razvoju sposobnosti i snaga za temeljne zadaće Saveza.
Na održanom sastanku u formatu NATO Rusija izvršena je procjena dosadašnje suradnje između NATO-a i Rusije, pri čemu se konstatiralo da je uspješna vojna suradnja u 2010. pokazatelj pozitivnih trendova. Članice NATO-a i Rusija se slažu da je potrebno dalje razvijati suradnju na svim poljima, posebno na vojnom planu, što je u interesu svih uključenih.

    Sastanak Vojnog odbora NATO-a

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sastanak-vojnog-odbora-nato-a/ngs_27012011_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sastanak-vojnog-odbora-nato-a/ngs_27012011_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sastanak-vojnog-odbora-nato-a/ngs_27012011_03.jpg


Priopćenja