Sastanak ravnatelja za obrambenu politiku zemalja Američko-jadranske povelje

U Ministarstvu obrane održan je danas, 18. veljače 2011. godine, sastanak ravnatelja za obrambenu politiku zemalja potpisnica Američko-jadranske povelje. Sastanku su prisutstvovali predstavnici država potpisnica Povelje, odnosno Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država, a vodio ga je državni tajnik u Ministarstvu obrane Pjer Šimunović.

Sastanak je održan u kontekstu ispitivanja mogućnosti i opcija zajedničkog doprinosa NATO-ovoj obučnoj misiji u Afganistanu (NATO Training Mission – NTM-A) u okviru operacije ISAF te s ciljem identificiranja nacionalnih ambicija i konkretne spremnosti za sudjelovanje u zajedničkim projektima.

 

Prethodni takav sastanak održan je krajem 2010. g. u Sarajevu gdje su razmatrane mogućnosti, resursi i sposobnosti koji bi bili dostupni za zajednički doprinos zemalja Američko-jadranske povelje operaciji ISAF i obučnim aktivnostima za afganistanske snage sigurnosti, procesi nacionalnog odlučivanja u zemljama potpisnicama u potpori takvog angažmana i sl.

Tijekom današnjeg sastanka predstavnici su izrazili nacionalne planove angažmana svojih mentorskih i obučnih snaga, prvenstveno vezano uz doprinos u Školi vojne policije u Kabulu čije je vođenje i zapovijedanje preuzela Republika Hrvatska. Škola vojne policije jedna je od trenutačno desetak granskih i specijalističkih obučnih institucija u Afganistanu ustrojenih u sklopu NATO-ove obučne misije u Afganistanu s ciljem izravne potpore obuke afganistanskim snagama sigurnosti.

Tijekom rasprave predstavnici zemalja Američko-jadranske povelje su izrazili svoju snažnu predanost savezničkim naporima u Afganistanu i izgradnji održivih afganistanskih institucija te su u tom kontekstu naglasili svoju spremnost za sudjelovanjem u daljnjim aktivnostima koji su u potpori implementacije zajedničkog angažmana u operaciji ISAF u Afganistanu.



Priopćenja