Ministrar Krstičević s veleposlanikom Kraljevine Švedske

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/vp_sved_12012017_v.jpg
Foto: MORH/ J. Kopi

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević sastao se danas, u četvrtak, 12. siječnja 2017. u Ministarstvu obrane RH s veleposlanikom Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj Larsom Schmidtom.

Na sastanku su potvrđeni dobri bilateralni odnosi Republike Hrvatske i Kraljevine Švedske te je zajedničko izraženo uvjerenje u mogućnosti unaprjeđenja bilateralne obrambene suradnje dviju zemalja, koja se do sada uglavnom odvijala na vojno-tehničkom području.

Ministar Krstičević na sastanku je ukratko predstavio rad i ciljeve Ministarstva obrane i Vlade RH u obrambenom sektoru, istaknuvši gospodarski napredak zemlje te osnaživanje sposobnosti u području obrane i sigurnosti kao jedne od prioriteta. U tom kontekstu ministar je istaknuo aktualnu izradu Strategije nacionalne sigurnosti, formaliziranje koncepta Domovinske sigurnosti te nove zakonske regulative iz područja obrane kao odgovor na promijenjenu paradigmu sigurnosti u svijetu.
Tijekom razgovora razmijenjeni su pogledi o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u Europi u kontekstu suvremenih ugroza te geopolitičkih kretanja.

Vezano za suradnju u okviru EU i NATO-a, naglašeno je kako Hrvatska nastavlja snažno podržavati vjerodostojnu i učinkovitu politiku EU u njezinoj sigurnosnoj i obrambenoj dimenziji. Također, vezano za provedbu Zajedničke izjave EU-NATO iz Varšave, Hrvatska podržava daljnju konkretnu operacionalizaciju, a što se prije svega odnosi na jačanje suradnje u okviru djelovanja protiv hibridnih i kibernetičkih prijetnji, ilegalnih migracija te borbu protiv terorizma i radikalizacije.



Priopćenja