Sastanak ministara obrane zemalja članica SEECP-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/seecp_12042012_v.jpg

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra predvodila je izaslanstvo Ministarstva obrane RH koje je 11. i 12. travnja 2012. godine sudjelovalo na sastanku ministara obrane Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP - South East European Cooperation Process), a koji se u okviru predsjedanja Republike Srbije inicijativom SEECP održao u Beogradu.

Sastankom ministara obrane predsjedao je ministar obrane Republike Srbije Dragan Šutanovac, a pored hrvatskog izaslanstva, na sastanku su sudjelovala i izaslanstva ostalih članica inicijative - Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Bugarske, Grčke, Makedonije, Rumunjske, Turske te Slovenije. Također, na sastanku su prisustvovali i predstavnici međunarodnih organizacija i regionalnih inicijativa - UN, EU, NATO, OESS, RACVIAC i RCC.  

Ovogodišnji se sastanak ministara obrane SEECP-a odvijao na temu poboljšanja uzajamne suradnje u regiji u cilju rješavanja pitanja viška naoružanja i streljiva. Tijekom sastanka ministri su iskazali svoju privrženost regionalnoj suradnji kao imperativu za euroatlantsku prespektivu te regionalnu sigurnost i stabilnost. Ministri obrane SEECP-a potpisali su i Zajedničku izjavu ministara obrane država članica Procesa Jugoistočne Europe kojom pozdravljaju jačanje regionalne suradnje, nastavak pružanja uzajamne potpore na putu integracija u euroatlantske strukture te nastavak politike ”otvorenih vrata” prema svim državama regije koje aspiriraju članstvu u Savezu. Pozdravili su i iniciranje i intenziviranje suradnje u području rješavanja viškova naoružanja i streljiva.

U svom izlaganju zamjenica ministra obrane Tafra naglasila je podršku euroatlantskim aspiracijama država u regiji te iskazala spremnost Hrvatske za pružanje pune potpore svim zainteresiranim državama u regiji. Zamjenica ministra pozitivnim je ocijenila perspektive suradnje na području rješavanja viškova naoružanja te istaknula kako navedeno područje ima veliki potencijal u kontekstu regionalne suradnje. Pored navedenog naglašeno je kako je ovo područje, do sada tradicionalno percipirano unutrašnjim nacionalnim pitanjem, osjetljivo te zahtijeva izuzetnu transparentnost i uzajamno povjerenje. Suradnja u ovom području moguća je na uzajamno prihvatljivim rješenjima uz uvažavanje postojećih nacionalnih industrijskih kapaciteta.



Priopćenja