Sastanak ministara obrane srednjoeuropskih zemalja

Ministar obrane Josip Buljević sudjelovat će u Beču, Austrija, 31. ožujka i 1. travnja 2016. na sastanku ministara obrane Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation – CEDC).

Ovogodišnji će sastanak biti održan u dva panela. Prvi je panel posvećen problemu migracija, a na njemu će sudjelovati i ministri obrane Makedonije, Crne Gore i Srbije. Ministri će raspravljali o problemu s kojim se suočavaju države na jugoistočnoj europskoj migrantskoj ruti te o načinima kako se zajedničkim naporima ti problemi mogu umanjiti.

Na drugom su panelu, koji će se održati samo u formatu ministara obrane država članica i promatrača Poljske, ministri obrane raspravljat će o daljnjem jačanju suradnje u sklopu Srednjoeuropske obrambene suradnje.

Očekuje se da će tijekom sastanka ministri obrane članica Srednjoeuropske inicijative, te ministri obrane Makedonije, Srbije i Crne Gore usvojiti Deklaraciju o opcijama usmjerenim na upravljanje migracijama s posebnim naglaskom na zaštitu vanjskih granica Europske unije i humanitarne pomoći. Također se očekuje kako će ministri obrane Austrije, Hrvatske, Mađarske i Slovenije potpisati Pismo namjere o korištenju vojnih sposobnosti u slučajevima katastrofa te opcijama za unaprjeđenje  prekogranične suradnje u okviru Srednjoeuropske obrambene suradnje.

Srednjoeuropska obramben suradnja je inicijativa usmjerena na jačanje suradnje na području obrane država članica: Austrije, Češke, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Poljske kao promatrača.



Najave