Sastanak ministara obrane država članica EU u Dublinu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/Family-Photo_13022013_v.jpg

Zamjenica ministra obrane RH, Višnja Tafra sudjelovala je na sastanku ministara obrane država članica Europske unije, koji je održan 12. i 13. veljače 2013. u Dublinu, Irska.

Na sastanku se raspravljalo o daljnjem razvoju obrambenih sposobnosti, mogućnosti razvoja i financiranja obrambenih projekata putem Europskih strukturnih fondova te povezivanja obrambenog sektora sa industrijskom i znanstvenom zajednicom u cilju razvoja sposobnosti i za civilnu i za vojnu namjenu.

Isto tako, govora je bilo i o dvije tekuće operacije Europske unije, pomorskoj operaciji EU NAVFOR Somalija ATALANTA te obučnoj misiji za somalijske sigurnosne snage EU TM Somalija. Obje operacije dio su sveobuhvatnog pristupa Europske unije u suočavanju s postojećim izazovima na rogu Afrike.

Posljednji dio sastanka bio je posvećen jačanju partnerstva s Ujedinjenim narodima u vođenju mirovnih operacija te identificiranju modaliteta kojima bi se osnažila suradnja između UN-a i Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije.



Priopćenja